Limburg houdt declaratiesysteem tegen het licht

Limburg gaat het declaratiesysteem onderzoeken, naar aanleiding van foute declaraties van VVD'er Mark Verheijen.
Limburg gaat het declaratiesysteem onderzoeken, naar aanleiding van foute declaraties van VVD'er Mark Verheijen. Foto ANP / Martijn Beekman

De provincie Limburg laat een externe deskundige onderzoeken of de controle op declaraties adequaat is. De Limburgse gouverneur Theo Bovens schrijft dat vandaag aan de Provinciale Staten.

Bovens reageert daarmee op het nieuws van NRC Handelsblad over verkeerde declaraties door voormalig gedeputeerde en huidig Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD). De expert met “ruime ervaring op het gebied van accountancy” zal in het geval van de uitgaven van Verheijen onderzoeken of het controlesysteem goed is toegepast.

De gouverneur benadrukt verder dat leden van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten zelf verantwoordelijk zijn voor een verantwoord gebruik van provinciale faciliteiten.

“De controle hierop is streng maar honderdprocentscontrole is in redelijkheid vrijwel onmogelijk.”

De onterechte declaraties van Verheijen van duizenden euro’s kwamen aan het licht door onderzoek van NRC (€). Het huidige Kamerlid erkende daarop een aantal declaraties onjuist te hebben ingevuld. Hij zegt het geld terug te willen betalen. Bovens laat in de brief weten inmiddels met Verheijen gesproken te hebben en bevestigt dat Verheijen het “eventueel onjuiste gebruik van provinciale faciliteiten” wil verrekenen.

De brief van Bovens:

Brief Aan Provinciale Staten