Kwart minder winst voor AkzoNobel

Fabriek van verffabrikant AkzoNobel in Sassenheim.
Fabriek van verffabrikant AkzoNobel in Sassenheim. Foto ANP / Lex van Lieshout

AkzoNobel heeft de winst in 2014 met een kwart zien dalen tot 546 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte het verf- en chemieconcern vanochtend bekend.

De omzet nam met 2 procent af tot 14,3 miljard euro. Weliswaar steeg het verkoopvolume met 1 procent bij alle bedrijfsonderdelen, maar dat werd tenietgedaan door negatieve wisselkoerseffecten en de gevolgen van desinvesteringen, meldt persbureau ANP. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 987 miljoen euro. Vorig jaar was dat 958 miljoen euro.

In het vierde kwartaal van 2014 ging de omzet met 1 procent omhoog tot ruim 3,5 miljard euro. Het operationeel resultaat exclusief bepaalde posten in de afgelopen periode bedroeg 169 miljoen euro, tegen 55 miljoen euro een jaar eerder. Dit kwam door hogere winstgevendheid en lagere herstructureringskosten.

AkzoNobel is efficiënter geworden, schrijft economieredacteur Carola Houtekamer vandaag in NRC.

“Het lukte AkzoNobel om minder geld per pot verf te besteden. Daar moest het dan wel weer de nodige ‘herstructureringskosten’ in steken. Ook zaten de wisselkoersen dwars, er moest het een en ander afgestoten worden, wat geld kostte. Europa trok maar niet aan en de high growth economies deden toch niet helemaal waar iedereen op hoopte. En dan was er ook nog een vervelende fraudezaak met een dochter in de VS, die miljoenen kostte. Het ging allemaal af van de nettowinst.”

Lagere omzet voor TomTom, groei in zicht

Ook TomTom presenteerde vanochtend jaarcijfers. Het bedrijf heeft de omzet afgelopen jaar iets zien dalen, maar gaat voor dit jaar weer uit van groei. In het vierde kwartaal behaalde TomTom een omzet van 258 miljoen euro, 3 procent minder dan een jaar eerder.

Lees meer over AkzoNobel bij NRC Q:
Welk verfbedrijf zit achter jouw tafelzout?
En de duurzame winnaar is… chemiereus Akzo
Ineens heeft Nederland vier keer zoveel topvrouwen (namelijk vier)
Staken? Dat gaat niet bij de chloorfabriek van AkzoNobel