Kapitein van Costa Concordia veroordeeld tot zestien jaar cel

De Italiaanse kapitein van het gezonken cruiseschip Costa Concordia, Francesco Schettino, is gisteren veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf wegens doodslag, het veroorzaken van een scheepsramp en het verlaten van zijn schip.

De 290 meter lange Costa Concordia liep in januari 2012 op de klippen bij het Italiaanse eilandje Giglio door een riskante manoeuvre waarbij de kapitein bij wijze van ‘zeemansgroet’ zeer dicht langs de kust voer. Bij de chaotische reddingsoperatie, die pas na een uur begon, kwamen 32 van de ruim 4.200 opvarenden om het leven.

Volgens de rechtbank heeft Schettino geprobeerd als een van de eersten het zinkende schip te verlaten. In een telefoongesprek stuurde een man van de kustwacht hem terug.

Schettino heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Zijn advocaat had vrijspraak geëist. De openbare aanklagers wilden juist een zwaardere straf wegens ‘verzwarende omstandigheden’. Dat laatste is door de rechter niet overgenomen. Schettino hoeft in afwachting van een mogelijk hoger beroep niet de cel in. Hij mag vijf jaar lang geen kapitein zijn. (AP)