Journalisten Al Jazeera door Egypte op borgtocht vrijgelaten

De Al Jazeera-journalisten Baher Mohamed (links) en Mohammed Fahmy tijdens hun proces op een archieffoto van 31 maart 2014.
De Al Jazeera-journalisten Baher Mohamed (links) en Mohammed Fahmy tijdens hun proces op een archieffoto van 31 maart 2014. Foto AP/Heba Elkholy

De twee journalisten van de Qatarese nieuwszender Al Jazeera die al ruim een jaar vastzitten in Egypte zijn vandaag op borgtocht vrijgelaten. Dat melden verschillende persbureaus. De twee mannen worden verdacht van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid door de verboden Moslimbroederschap een podium te bieden.

Onze Midden-Oosten correspondent Gert van Langendonck:

Twitter avatar gert_lang_ Gert Van Langendonck Alle verdachten in Al-Jazeera-proces zijn vrijgelaten op borgtocht. Proces hervat op 23 februari #egypt

De twee journalisten, genaamd Baher Mohamed en Mohammed Fahmy, worden wel geacht in Egypte te blijven op adressen die bij Justitie bekend zijn. Op 23 februari wordt het proces hervat. De borgtocht van Fahmy bedroeg omgerekend zo’n 33.000 dollar (29.000 euro). Voor Mohamed werd geen borg geëist. De twee mannen werden in december 2013 gearresteerd samen met hun Australische collega Peter Greste. Hij werd eerder deze maand vrijgelaten.

Showproces

Op 1 januari beval het Egyptische hof van cassatie dat het proces tegen de twee journalisten opnieuw moest. Eerder werden ze veroordeeld tot celstraffen van zeven (Fahmy) en tien jaar (Mohamed) omdat ze de Moslimbroederschap zouden hebben geholpen. Die beweging is door de huidige president Abdel Fattah Sisi als terreurgroep bestempeld. Sisi ziet Al Jazeera als de spreekbuis van de Moslimbroederschap. Hij heeft al duizenden Egyptische aanhangers van de beweging laten arresteren.

De verslaggevers zeggen onschuldig te zijn. Ze zouden slechts hun werk doen. Ze worden gesteund door mensenrechtenorganisaties, die de rechtszaak een “showproces” noemen. Op 29 december vorig jaar werd er wereldwijd geprotesteerd tegen het vasthouden van de journalisten.

Lees ook in NRC Handelsblad: Over deze gevangenen praat niemand (€)