Jij zorgt dat vaklui zich verder kunnen ontwikkelen

2007-03-15 00:00:00 ROERMOND - Leerlingen van het ROC Gilde techniek, opleiding werktuigbouwkunde. ANP PHOTO LEX VAN LIESHOUT Foto ANP

Functie: Onderwijskundig Adviseur
Bedrijf: VAPRO, met ongeveer honderd werknemers
Wat op opvalt aan de vacature: “Jij laat je omschrijven als een resultaats- en kwaliteitsgerichte professional met ervaring in het beroepsonderwijs en een duidelijke visie op het leren in de praktijk.”

Wat ga je doen?

VAPRO is een commerciële opleider die opleidingen, lesmateriaal, curricula en examens ontwikkelt voor de maakindustrie. Mensen die al werkzaam zijn in de industriële branche, maar die zich willen laten bijscholen of een extra diploma nodig hebben, kunnen dat bij VAPRO doen. Als onderwijskundig adviseur hou je je bezig met het ontwikkelen van deze leertrajecten en hou je toezicht op de kwaliteit. Niels Korst, onderwijskundige en binnenkort je directe collega, werkt op de afdeling examens:

“ Onderwijskundigen zijn goed in het aanbrengen van structuur en de verantwoording over methodes en examens. Wij selecteren bijvoorbeeld thema’s en onderwerpen en voor de specifieke inhoud, werken we samen met deskundigen.”

Waarom zoeken ze iemand?

Een aantal werknemers is afgelopen tijd vertrokken en Korst geeft aan dat VAPRO meer wil standaardiseren en zich op onderwijskundig gebied verder wil ontwikkelen. Dat kost tijd, en dus zijn er extra collega’s nodig.

Wat verdient dat?

Minimaal 2.700 euro bruto, afhankelijk van ervaring en leeftijd.

Wat voor collega moet je zijn?

Het team ‘examens’, waar Korst werkt, is relatief jong (de meesten zijn onder de veertig jaar) en nog vrij nieuw. Volgens Korst werken veel van je aanstaande collega’s nog niet zo lang bij VAPRO en is de afdeling nog een team in wording. Gelukkig is er een bar in het gebouw, waar zo nu en dan geborreld wordt.

“Het is heel prettig dat hier niet de hele dag vergaderd wordt. Je neemt zelf besluiten en een nieuwe collega moet daar ook toe in staat zijn. Het is een informeel bedrijf, iedereen loopt bij elkaar binnen.”

Waarom wil je hier wel/niet werken?

“Het is een interessante kans om een overzicht te krijgen over het hele ontwikkelproces van een opleiding en onderwijsinstelling en er je eigen stempel op te drukken.”

VAPRO werd in april vorig jaar door het RTL-programma de Succesfactor uitgeroepen tot ‘beste MKB-bedrijf’ in de opleidingsbranche en is ook dit jaar weer genomineerd. Maar VAPRO is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een ROC, een particuliere opleider. Het ontwikkelen van opleidingen en examens moet terugverdiend worden in de markt, en met die druk moet je om kunnen gaan.

    • Sophie Frankenmolen