‘Islamitische Staat gijzelt 19-jarige jongen uit Israël’

Islamitische Staat (IS) claimt een 19-jarige jongen uit Israël gegijzeld te hebben. De terreurbeweging beweert dat hij spioneert voor de Israëlische geheime dienst Mossad, schrijft persbureau Reuters.

In een interview van Dabiq, het Engelstalige magazine van IS, zou de jongen een bekentenis hebben afgelegd. Zijn naam is Muhammad Musallam, brandweerman van beroep. Een quote uit het artikel:

“Ik zeg iedereen die IS wil bespioneren: denk niet dat je zo slim bent dat je IS kunt misleiden. Het zal je niet lukken. Blijf weg. Help geen joden en afvalligen. Volg de juiste weg.”

De vader van Musallam zegt dat zijn zoon nooit een spion is geweest. Hij zou op reis in Turkije vermist zijn geraakt. Later belde hij naar huis om te zeggen dat hij in Syrië was ontvoerd en dat hij geld nodig had om zichzelf vrij te kopen.

De Israëlische veiligheidsdienst zei dat Musallam naar Turkije is vertrokken om zich bij IS aan te sluiten.

“Hij ging op eigen initiatief, zonder medeweten van de familie.”

Israël vreest dat zo’n 20 procent van de Arabische minderheid in het land plannen heeft om zich aan te sluiten bij IS in Syrië of Irak. Daarom controleert het land strenger op verdachte jihadgangers.

Lees ook op nrc.nl: Dabiq, het magazine van Islamitische Staat