Houthakkersvideo wekt verbazing en irritatie

Het onbegrijpelijke kan een grote aantrekkingskracht hebben – maar al te onbekend stoot af. Hoe je als kunstenaar met die balans omgaat en hoe moeilijk dat soms is, is nu mooi te zien in het ‘curatoreninitiatief’ A Tale of a Tub in Rotterdam. Daar wordt de filminstallatie Forest, A Man, A Baby & Aristocratic Life van de Chinese kunstenares Taocheng Wang getoond en als toeschouwer word je heen en weer geslingerd tussen schoonheid, kitsch, spanning, verbazing en irritatie. Dat lijkt sowieso een kenmerk van dit initiatief: de vier vrouwelijke curatoren kijken in hun programma niet op een mythe en een filosoof meer of minder; ook een zekere mate van intellectueel imponeergedrag is hun niet vreemd.

Maar dit keer word je in ieder geval nieuwsgierig. Taocheng Wang werd in China opgeleid tot schilder en raakte tijdens haar opleiding aan de Städelschule in Frankfurt en De Ateliers in Amsterdam geïnteresseerd in video en performance. De twee videowerken die Wang nu in Rotterdam laat zien, zijn beide gebaseerd op het Japanse sprookje Het verhaal van de bamboesnijder en inderdaad: de werken zijn opvallend schilderachtig en exotisch. Het vrouwelijke personage in het eerste deel speelt met poppetjes van draken en zachte, kleurige stoffen en in het tweede deel trekt een houthakker door een prachtig weids landschap vol subtiele tekens – waaronder de kunstenares zelf die met blauwe nagels een ongrijpbaar, bijna mythisch personage speelt.

Nadeel is dat het geheel soms op de grens van huisvlijt balanceert – en als je pretentie hebt, mag je daar ook op letten. Zo zit de ‘prinses’ in het eerste deel net wat te nadrukkelijk in de make-up en lijkt de ‘baby’ die de houthakker in het tweede deel in het uitgestrekte bos vindt net te veel op een pop. Maar dat mag de pret niet drukken: door de mooie, verstilde kleine ruimte van de ‘Taletubbies’ komen de werken goed tot hun recht en blijft het mysterie intact – en word je onmiskenbaar nieuwsgierig naar de performance die Wang op 12 februari geeft in het Stedelijk Museum in Amsterdam.