Economie

Heus Belastingdienst, mijn yogaschooltje is voor het algemeen nut

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een seminar over crowdfunding in de Beurs van Berlage te Amsterdam
Wie: Organisator en oprichter van de CrowdfundingHub Ronald Kleverlaan, Pjotr Anthoni, belastingmanager bij PwC en Ella van Kranenburg, advocaat bij Keijser van der Velden.

Het komt vaak genoeg voorbij in je Facebook-timeline. Wéér iemand die geld nodig heeft voor het realiseren van een yogaschool/filmproject/verre reis/weeshuis/genezing van een ziekte. Je krijgt er een yogales/vermelding in de aftiteling/ansichtkaartje/kindertekening/goed gevoel voor terug. Crowdfunding dus, voor wie niet bij de bank kan of wil lenen. En steeds meer in opkomst, volgens Ronald Kleverlaan, de oprichter van CrowdfundingHub, een platform voor het delen van kennis over crowdfunding. “Hard nodig want er is veel onduidelijk over deze manier van geld inzamelen.”

Belastingdienst aan de deur, AFM op je dak

Pjotr Anthoni, belastingmanager van PwC, ziet het vaak zat mis gaan. “Tijdje geleden nog. Een student die via een crowdfundingsactie vijftigduizend euro inzamelde om in het buitenland te kunnen studeren. Vlak voor hij vertrok stond de Belastingdienst voor de deur. Of hij tweederde van dat bedrag weer in wilde leveren.” Het is écht belangrijk je goed te verdiepen in de regels, benadrukt Ella van Kranenburg, advocaat bij Keijser van der Velden. “Voor je het weet krijg je de AFM op je dak.”

Maar de regels zijn onduidelijk en bovendien niet speciaal ontworpen voor het fenomeen. “Er is namelijk nog geen specifieke wetgeving voor”, zegt Van Kranenburg. En volgens Kleverlaan weet ook de Belastingdienst nog niet zo goed wat ze met het hele crowdfunding-gebeuren aan moeten. Alleen de AFM heeft in december een rapport van aanbeveling geschreven. Deze maand gaat dat naar de Tweede Kamer dus in de loop van dit jaar zal er meer duidelijk worden.

Crowdfunding is zo makkelijk niet, vindt ook Ronald Kleverlaan.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Algemeen nuttig yogaschooltje

Hoe dan ook blijft gelden dat waar er geld wordt verdiend er óók belasting betaald moet worden. Ténzij je bij de Belastingdienst een zogenaamde ANBI-status weet te bemachtigen. In dat geval kan iedereen die geld schenkt dat bedrag van zijn belastbaar inkomen aftrekken én wordt de ontvanger vrijgesteld van schenkbelasting.

Maar makkelijk is dat niet, ‘ANBI worden’. Waar je geld voor inzamelt moet namelijk voor minimaal negentig procent bijdragen aan ‘het algemeen nut’. Iederéén moet er dus wat aan hebben.

En probeer dat maar eens te beweren over je yogaschooltje/filmproject/verre reis/kunstwerk.