Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Bijna helft Nederlanders krijgt nauwelijks of geen nieuws over woonplaats

Foto ANP / Roos Koole
Foto ANP / Roos Koole

Bijna 8 miljoen Nederlanders krijgen nauwelijks of geen relevant nieuws meer over hun woonplaats. Dat betreft vooral nieuws uit gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. “Er zijn plekken in het land ontstaan waar lezers, kijkers en luisteraars nagenoeg verstoken zijn van maatschappelijk relevant nieuws uit hun woonplaats”, zegt René van Zanten. Hij is directeur van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Het fonds presenteerde vanmiddag in Den Haag een alarmerend onderzoek naar de regionale en lokale journalistiek. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse zaken, PvdA) nam het rapport in ontvangst. Het onderzoek schetst een verontrustend beeld voor iedereen die gelooft dat de gezondheid van lokale en regionale media van invloed is op een gezonde lokale democratie.

Van Zanten:

“Driekwart van de Nederlandse gemeenten loopt het risico niet langer te beschikken over een functionerende vierde macht, een situatie die lokale, provinciale én landelijke overheden niet onbewogen zou mogen laten.”

Veel Nederlanders wel geïnteresseerd in regionaal nieuws

In Appingedam, Bunschoten, Langedijk en andere kleine gemeenten met minder dan 50.000 inwoners is weinig lokaal nieuws te vinden. Nieuwsconsumenten in grote gemeenten krijgen vier keer zoveel algemeen nieuws en vier keer zoveel nieuws over lokaal beleid. Veel burgers blijken echter wel geïnteresseerd in nieuws over hun woonplaats.

Het online aanbod van lokaal nieuws steekt schril af tegen het aantal offline berichten (in krant, radio en tv), vooral in kleine gemeenten. Veel consumenten zijn ‘digitaal’, maar dat heeft zich nog niet vertaald in een groter gebruik van de sites van weekbladen en lokale omroepen. Hyperlocals, particuliere websites met lokaal nieuws, zijn vrijwel nergens een alternatief; zij recyclen vooral nieuws.

Door bezuinigingen komen regionale media ogen en oren te kort in de uithoeken van de provincie, aldus het Stimuleringsfonds. Het aandeel berichten over lokaal beleid blijft in kleine gemeenten ver achter bij dat in grote gemeenten. Logisch, zeggen de onderzoekers, in steden gebeurt nou eenmaal meer dan in dorpen. Maar het verslaan van politiek en beleid in kleine gemeenten is net zo belangrijk voor de inwoners en „vraagt net zo veel journalistieke scherpte en controle”.

Lees ook op NRC Q: Krijg jij nog onafhankelijk nieuws over je woonplaats? Die kans is steeds kleiner