Gevulde kip met firik en amandelen

Voor dit kipgerecht uit Honey & Co heb je de volgende kruidenmix nodig: Rooster 10 kardemompeulen, 6 kruidnagels en een halve nootmuskaat, voeg daarna 1 tl hele venkelzaadjes toe en rooster nog 5 minuten. Laat dit mengsel afkoelen, maal het fijn en meng met 3 tl gember en 4 tl kaneel. Firik (of freekeh of farik) is te vinden in het ‘hippegranenschap’ van Albert Heijn, mediterrane- en natuurwinkel.

Rooster de amandelen en pijnboompitten in een koekenpan. Voeg olie, ui en knoflook toe en fruit glazig. Roer de helft van de sinaasappelschijfjes, 2 theelepels zoete kruidenmix en de gember erdoor. Laat 2 minuten koken en doe de gekookte firik erbij.

Verwarm de oven voor op 240 °C. Duw zo veel mogelijk vulling in de kip. Leg drie ongekookte schijfjes sinaasappel in de ovenschaal en leg daar de kip op. Leg de poten wat uit, zodat het vlees gelijkmatig gaart.

Wrijf de borst en poten in met boter en bestrooi met de rest van de zoete kruidenmix. Breng op smaak met zout en peper. Zet de kip in het midden van de oven en laat 15 minuten garen. Verlaag dan de temperatuur naar 200 °C en bak nog 15 minuten. Controleer of het vlees gaar is.

Schep de vulling uit de kip. Snijd de kip aan tafel en eet gewoon met je handen.