Een wedstrijdje op de beurs: Ajax tegen Manchester United

Beeld NRCQ

Vier keer voetbalde Ajax (morgen halfjaarcijfers) in een officiële wedstrijd tegen Manchester United (vandaag halfjaarcijfers). De enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland won twee wedstrijden (1-0, 1-2) en verloor er twee (2-0, 0-2). Maar wie wint er eigenlijk op de beurs?

Manchester United ging in augustus 2013 naar de beurs met als belangrijkste doel de schuldenlast te verlagen. Ajax betrad de beurs vijftien jaar eerder, om (in de woorden van voorzitter Michael van Praag) de “financiële draagkracht te versterken”. Er gaan inmiddels geruchten dat Ajax praat over een beursexit.

Maar hoe goed doet Ajax het eigenlijk als beursgenoteerd bedrijf ten opzichte van Manchester United? Vijf punten.

1. United draait meer omzet en winst

De omzet van de Engelse club is ongeveer vijf keer zo hoog als de omzet van Ajax. Ook maakt de club meer winst.

Logisch. Manchester United speelde in het laatste seizoen waar een jaarverslag van beschikbaar is (2013/2014) in competities waar meer geld in omgaat.

Een voorbeeld: woensdag werd bekend dat de uitzendrechten van de Britse Premier League verkocht zijn aan Sky Sports en BT Sports voor ongeveer zeven miljard euro. Fox kocht in 2012 de rechten van de Eredivisie voor ongeveer één miljard euro. Daarnaast waren beide clubs actief in de Champions League. Ajax lag er na de groepsfase uit, United sneuvelde pas in de kwartfinale.

Ajax - Man Utd: 0-1

2. Toch valt de winst van Ajax niet tegen

Rekening houdend met het grote verschil in omzet doet Ajax het wel beter. De winst van United was in het laatste seizoen (28,6 miljoen euro) maar iets meer dan anderhalf keer zo hoog als die van Ajax (16,6 miljoen euro).

Bovendien mist United dit jaar inkomsten uit de Champions League (niet gekwalificeerd) terwijl Ajax het in Europa niet slecht doet. De doelstelling was overwinteren en dat is gelukt: over een week speelt de Amsterdamse club tegen Legia Warschau.

Wel in de minder lucratieve Europa League, maar toch.

Ajax - Man Utd: 1-1

3. De invloed van sportieve prestaties op de beurskoers

Een kampioenschap, uitschakeling in de Champions League. Het heeft bij Ajax allemaal weinig effect op de beurskoers. Bij United zijn er wat meer fluctuaties te zien.

De koers zakte bijvoorbeeld in nadat de club officieel was uitgeschakeld voor een plek in de Champions League. Maar als er goed nieuws is, zoals blijkbaar de komst van Van Gaal, dan stijgt de koers uiteindelijk weer wat.

Moeilijk om op dit punt een winnaar aan te wijzen dus.

4. Maar de echt trouwe belegger was tot nu toe beter uit bij United

Een aandeel van United steeg sinds de beursgang met meer dan dertig procent van ongeveer elf naar vijftien euro. Terwijl het aandeel van Ajax daalde met een kwart, van twaalf naar ongeveer negen euro.

Ajax - Man Utd: 1-2

5. En gemeten over de langst te vergelijken periode?

Sinds het moment dat Manchester United naar de beurs ging, deed Ajax het lange tijd beter. Tot gisteren, de dag nadat de uitzendrechten van de Premier League voor een recordbedrag werden verkocht.

De eindstand? 1-3 in het voordeel van United. Met een ‘doelpunt’ in blessuretijd, dat wel. En die had, echt waar, net zo goed aan de andere kant kunnen vallen.

    • Marieke ten Katen