Een spin-off van Breaking Bad? Geweldig! Nee, dramatisch!

Saul Goodman, de advocaat uit Breaking Bad, heeft sinds deze week de eigen tv-serie Better Call Saul.

Is zo’n spin-off een goed idee? Redacteuren Stijn Bronzwaer en Wilfred Takken gaan in discussie.

De advocaat Saul Goodman is een beetje een loser. Foto Ben Leuner/AMC
De advocaat Saul Goodman is een beetje een loser. Foto Ben Leuner/AMC

Wilfred: „Zit je ook helemaal klaar voor Better Call Saul – de spin-off van Breaking Bad?”

Stijn:Breaking Bad was de beste serie ooit. Heb je ooit een karakter gezien dat zich zo heeft ontwikkeld als hoofdpersoon Walter White? De man die begon als brave scheikundeleraar en eindigde als drugsbaron. Alles zat erin: drama, actie, spanning, zwarte humor.”

Wilfred: „Glorieus. De ster van de show was toch White’s advocaat Saul Goodman, die hem helpt om zijn drugsgeld wit te wassen. De enige die nooit hypocriet, en altijd zichzelf was.”

Stijn: „Ja, Saul was geweldig als gehaaide advocaat. Soms zag je hem afleveringen niet, om ineens weer op te duiken. De ideale bijrol. Wat een slecht idee hè, om hem een eigen serie te geven? Dat wordt vast niks.”

Wilfred: „Ik denk dat het geweldig wordt. Dezelfde schrijvers, dezelfde humor, dezelfde grootse leegte van Albuquerque, New Mexico.”

Stijn: „Je moet van een bijrol geen hoofdrol maken. Denk aan Kramer (Seinfeld). Denk aan Gunther (Friends) of Max (‘I’m not mute’) in Homeland. Dat zijn aangevers, dat is hun kracht.”

Wilfred: „Aangevers? Nee, zij zijn juist de komieken. Als de nar in Shakespeare. De anderen zijn de aangevers. Ze zorgen voor de comic relief en bespelen een veel karikaturaler register dan hun omgeving. Daarom botst het zo lekker.”

Stijn: „Inderdaad, maar als je ze tot hoofdfiguren maakt valt die rol van comic relief weg. Saul fungeerde perfect binnen Breaking Bad, maar je moet hem er niet uit tillen.”

Wilfred: „Saul kan zich juist beter ontplooien buiten de moederserie. Het is net als met spin-offs in het bedrijfsleven: je profiteert van het talent uit het moederbedrijf, maar krijgt als los bedrijf de ruimte om iets nieuws te beginnen.”

Stijn: „Het is creatieve armoede. Heel jammer dat Breaking Bad meedoet aan die Hollywoodziekte. Ik hoorde dat The Walking Dead en Criminal Minds ook al een spin-off krijgen. Kunnen ze niks nieuws bedenken?”

Wilfred: „Wat een onzin. Een spin-off kan toch ook fantastisch zijn. En als het goed is, dan is het wel iets nieuws.”

Stijn: „Heb je wel eens naar Joey gekeken, de spin-off van Friends? Wist je dat zelfs The Love Boat een spin-off heeft gehad? The Love Boat - The Next Wave heet het. Dat is niet creatief, dat is succes uitmelken.”

Wilfred: „Ik denk dat je ‘Saul’ beter kunt vergelijken met Cheers en Frasier: eerst was de psychiater een mopperige zak aan de bar. In zijn eigen serie bleek hij veel meer mogelijkheden te hebben.”

Stijn: „Het beantwoordt aan de vraag: we willen meer, meer, meer. Dat staat creativiteit in de weg. Ik wil liever iets nieuws, iets waar ik me weer zo in kan verliezen als in Breaking Bad. Hoe kan dat ooit ontstaan als we steeds variaties blijven bedenken op wat er al is?”

Wilfred: „Het is iets nieuws, met zijn wortels in iets ouds. Zoals zoveel in de kunst. Kijk naar al die versies van Dr. Who of Batman. Kijk naar Sherlock. Breaking Bad was een universum waar we maar een glimp van te zien kregen. Om Werner Heisenberg te parafraseren, de man waar Walter White zijn alias naar vernoemt: het onontdekte deel is oneindig.”

Stijn: „Een spin-off vertelt gewoon hetzelfde verhaal nog een keer. Better Call Saul is een prequel: het speelt zich af in de tijd voordat Saul ooit van Walter White had gehoord. Het zal wel eenzelfde soort ontwikkeling laten zien: Saul vervalt langzaam in crimineel gedrag, net zoals Walt.”

Wilfred: „Saul is een totaal ander figuur. Walt begint als grijze muis, die langzaam zijn bonte kleed krijgt als crimineel. Saul is een paradijsvogel van geboorte. Hij is een buitenstaander in low life America. Hij glijdt door de goot, zonder dat zijn teflonjasje besmeurd raakt.”

Stijn: „Er is al een seizoen bijbesteld, wedden dat Walter White aan het einde van het tweede seizoen zijn opwachting maakt?”

Wilfred: „Je moet Walt loslaten, Stijn.”

Stijn: „Kan ik niet. Ik kan Saul niet anders zien dan het mannetje naast Walt.”

Wilfred: „Dichter Walt Whitman zei reeds: Be curious, not judgmental.”