Eén op drie vrouwen heeft pijn bij seks

Bijna één op de drie vrouwen en ruim één op de vijftien mannen hebben pijn tijdens geslachtsgemeenschap, meestal in de vagina of aan de penis. Tweederde van de mannen en bijna de helft van de vrouwen zegt daar niets over tegen de sekspartner. De pijn is meestal niet zo hevig en duurt in driekwart van de gevallen minder dan vijf minuten, maar bij circa 3 procent van de mensen met pijn houdt die meer dan een dag aan.

Dat blijkt uit onderzoek onder een representatieve steekproef van de Amerikaanse bevolking van 18 jaar of ouder – en daaruit de mensen die als meest recente seksuele ervaring vaginale seks opgaven (860 mannen en 866 vrouwen), of anale seks (53 mannen en 39 vrouwen). Deze mensen vulden via internet vragen in over die recente seksuele ervaring. Over anale seks rapporteren trouwens nog ongeveer twee keer zoveel mensen dat dat pijn doet – meer dan 7 op de 10 vrouwen en bijna 1 op de 7 mannen – maar dat is dus wel gebaseerd op een heel kleine steekproef. Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Sexual Medicine (4 februari online).

Hoe oud iemand was en of hij of zij een vaste partner had of niet maakte niet uit voor de pijn. Waar de pijn precies vandaan kwam, is hier niet onderzocht. Maar er zijn allerlei mogelijke oorzaken voor, zoals ontstekingen en infecties, een te grote penis in verhouding tot de vagina (of anus) en vaginale droogte (de anus wordt sowieso niet vochtig bij seksuele opwinding). Als vrouwen penetratieve seks hebben terwijl ze daar eigenlijk geen zin in hebben, vergroot dat ook de kans op pijn: seksuele opwinding maakt de vagina immers vochtig en wijder en het verhoogt ook de pijndrempel.

Ongeveer de helft van de mensen met pijn deed niets om die pijn te verlichten. Een derde van de mannen en een kwart van de vrouwen zeiden dat ze in reactie op de pijn van standje veranderden en nog minder mensen zeiden in geval van pijn glijmiddel aan te brengen.

De onderzoekers vermoeden dat sommige mensen pijn bij seks erotiseren – er zijn aanwijzingen, schrijven ze, dat dat voor sommige vrouwen geldt die anale seks ontvangen. Maar er zijn ook vrouwen die pijnlijke penetratieve seks hebben omdat ze denken dat dat nu eenmaal zo hoort, dat die pijn normaal is, dat het hun plicht is om hun partner te plezieren, of omdat ze bang zijn dat hun partner hen anders verlaat.