Mad Dog: Inside the Secret World of Muammar Gaddafi

NPO 2,

0.00-1.29u.

De Libische dictator Moammar Gaddafi werd vanwege zijn wrede en waanzinnige levensstijl ‘mad dog of the Middle East’ genoemd door de Amerikaanse president Ronald Reagan. Vele misstanden vonden plaats in zijn paleis: meisjes werden seksueel misbruikt, tegenstanders werden gemarteld en vermoord. Soms werden de lijken in de koelkast bewaard.

Vanwege de grote olievoorraad van Libië keek de westerse gemeenschap vaak de andere kant op.

De Britse filmmaker Christopher Olgia praat in Mad Dog: Inside the Secret World of Muammar Gaddafi met slachtoffers van het regime, zakenmensen die meehielpen om Gaddafi’s plannen te verwezenlijken en andere betrokkenen.

Zo komt de Braziliaanse plastisch chirurg van Gaddafi aan het woord: „Gaddafi koos zijn vrouwelijke bodyguards goed uit. Ze waren allemaal erg mooi.” Een van deze bodyguards praat zelf over de tijd waarin ze voor de extravagante leider werkte. Voordat hij op 20 oktober 2011 werd vermoord in zijn geboortestad Sirte was Gaddafi meer dan 40 jaar aan de macht.

In Libië is het sinds zijn val zeer onrustig; verschillende milities vechten nog steeds om de macht in het verscheurde land.