In beeld

Dit zijn de winnaars van de World Press Photo 2015

Is het een filmstill of een nieuwsfoto? Vanochtend maakte de jury, onder leiding van voorzitter Michele McNally, voor de 58ste keer de winnaar van de World Press Photo bekend. De keuze is dit jaar gevallen op een foto van Mads Nissen, een 35 jarige fotojournalist uit Kopenhagen. Hij ontvangt de prijs, een bedrag van 10.000 euro, voor zijn foto van Jon en Alex, twee homoseksuele geliefden die een intiem moment delen in Sint-Petersburg. Bekijk hier de foto's die prijzen hebben gewonnen in verschillende categorieën.
De winnaar van World Press Photo 2014, in de categorie ‘Contemporary Issues, Singles’: Sint Petersburg, Rusland. 19 mei 2014. Jonathan Jacques Louis, 21, en Alexander Semyonov, 25 tijdens een intiem moment. Het wordt steeds moeilijker voor de Russische LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) gemeenschap om in vrijheid te leven door sociale discriminatie, vervolging en zelfs geweld door conservatieve religieuze en nationalistische groepen.
Mads Nissen (Denemarken) / Scanpix / Panos Pictures
Eerste prijs in de categorie 'Portraits , Singles': Moree, New South Wales, Australië. 22 juli 2014. Laurinda wacht op de bus die haar naar zondagsschool zal brengen.
Raphaela Rosella (Australië) / Oculi
Tweede prijs in de categorie 'Daily Life, Singles': Baroncea, Moldavië, 24 maart 2014. Tweeling Igor en Arthur delen chocolade uit op hun negende verjaardag. Hun moeder vertrok naar de stad om daar te werken en overleed, hun vader is onbekend. Op het Moldavische platteland wonen duizenden kinderen zonder ouders door het massale vertrek van jongeren uit het land.
Åsa Sjöström (Zweden) / Sweden, Moment Agency / INSTITUTE for Socionomen / UNICEF
Tweede prijs in de categorie 'Daily Life, Stories'. Bangladesh, 19 mei 2014. Fotograaf Sarker Protick fotografeerde zijn grootouders, die dit fijn vonden omdat hij dan meer tijd met hen doorbracht en zij zich minder eenzaam voelden.
Sarker Protick (Bangladesh)
Eerste prijs in de categorie 'General News, Singles': Donetsk, Oekraine. 26 August 2014. Een keukentafel na beschietingen in het centrum van Donetsk, waarbij 3 doden en 10 gewonden vielen.
Sergei Ilnitsky (Russia) / European Pressphoto Agency
Tweede prijs in de categorie 'Contemporary Issues, Singles': Yiwu, China. 6 december 2014. De 19-jarige Wei werkt in een fabriek waar kerstversiering wordt gespoten. Hij draagt zes maskers per dag om zich te beschermen tegen het rode verfstof.
Ronghui Chen (China) / City Express
Tweede prijs in de categorie: 'Sports, Singles': East Rutherford, New Jersey, Verenigde Staten, 23 november 2014. Odell Beckham, #13 van de New York Giants, scoort een touchdown tegen de Dallas Cowboys in het MetLife Stadium.
Al Bello (USA) / Getty Images
Derde prijs in de categorie 'Portraits, Stories': Breda, Nederland. 18 december 2013. Cadet van de Koninklijke Militaire Academie.
Paolo Verzone (Italië) / Agence Vu
Eerste prijs in de categorie: 'Nature, Stories'. 22 januari 2014. Levenscyclus van bosmieren.
Anand Varma (USA) / National Geographic Magazine
Derde prijs in de categorie 'Contemporary Issues, Stories': El Dorado County, Californië, Verenigde Staten. De fotograaf kocht zelf een drone en fotografeerde zo situaties die vergelijkbaar zijn met die in Pakistan en Jemen waarbij burgers omkwamen bij Amerikaanse drone-aanvallen.
Tomas van Houtryve (België) / VII for Harper’s Magazine
Tweede prijs in de categorie 'Nature, Singles': Lewa Downs, Noord-Kenia, 24 november 2014. Een groep Samburu-strijders komen voor het eerst in hun leven een neushoorn tegen.
Ami Vitale (USA) / National Geographic
Eerste prijs in de categorie 'Long-Term Projects': Family Love 1993-2014 – The Julie Project. 28 januari 1993, San Francisco, Californië, USA.
Darcy Padilla (USA) / Agence Vu
Eerste prijs in de categorie 'General News, Stories': Hastings, Sierra Leona, 23 november 2014. Medici trekken een verwarde Ebola-patiënt omhoog om hem terug te brengen naar de geïsoleerde afdeling van het ziekenhuis waaruit hij was ontsnapt. Kort na het nemen van deze foto overleed hij. Deliria horen bij het ziektebeeld van Ebola.
Pete Muller (USA) / National Geographic / The Washington Post
Tweede prijs in de categorie 'General News, Single': voor de Libische kust, 7 juni 2014. Operatie Mare Nostrum redt bootvluchtelingen van zee nadat in 2013 honderden vluchtelingen waren verdronken.
Massimo Sestini (Italië)
Tweede prijs in de categorie Spot News, Stories': Kiev, Oekraïne, 20 februari 2014. Op het Maidan-plein in Kiev vonden op 20 februari de bloedigste gevechten plaats tussen de rebellen en het regeringsleger. Hier zegent een orthodoxe priester de rebellen op de barricades.
Jérôme Sessini (Frankrijk) / Magnum Photos voor De Standaard
Tweede prijs in de categorie 'Spot News Stories': Rio de Janeiro, Brazilië, 14 juli 2014. De Argentijnse voetballer Lionel Messi staat oog in oog met de wereldbeker, die zijn team met 0-1 verloor van Duitsland.
Bao Tailiang (China) / Chengdu Economic Daily
Tweede prijs in de categorie 'General News Category, Stories': Abuja, Nigeria. 13 mei 2014. De schooluniformen van drie van de 300 door meisje die op 14 april 2014 werden ontvoerd door Boko Haram, een islamitische militaire groepering die gelooft dat meisjes niet naar school zouden moeten gaan, en dat jongens alleen de koran zouden moeten bestuderen.
Glenna Gordon (USA)
Eerste prijs in de categorie 'Spot News , Singles': Istanbul, Turkije, 12 maart 2014. Een meisje is gewond geraakt bij confrontaties tussen oproerpolitie en demonstranten bij de begrafenis van de 15-jarige Berkin Elvan die opkwam bij een anti-regeringsdemonstratie.
Bulent Kilic (Turkije) / Agence France-Presse
Eerste prijs in de categorie 'Nature, Singles': Suzhou, Anhui Provincie, China, 29 november 2014. Een circus-aap wordt opgehaald voor zijn training.
Yongzhi Chu (China)