Dit zegt Mark Verheijen zelf over zijn declaraties

Over het diner in het Chinese restaurant Sichuan Food van 2.631 euro met het gezelschap Van Rey-Van Pol:

„Ik ben redelijk laat aangeschoven, op uitnodiging van de Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg. Heb me met de keuze van het restaurant niet bemoeid. Ik wist ook niet dat Van Pol ter plaatse met zijn creditcard heeft betaald. Had het anders gekund en gemoeten? Ja. Wijn van 127 euro past niet bij soberheid die van een bestuurder gevraagd wordt. Ik was niet op de hoogte van de prijs van de wijn.”

Over de VVD-kosten die hij de provincie Limburg liet betalen: „Ik heb één rit ten behoeve van de VVD gevonden die ik ten onrechte met de dienstauto met chauffeur gemaakt heb. Ik ga dat terugbetalen. Dat geldt ook voor het etentje met de scout van de VVD. Dat had ik ook niet ten laste van de provincie moeten brengen. Met Jan Driessen heb ik ook gesproken over communicatiekwesties waar ik tegenaan liep in Limburg. De hotelovernachtingen in de Randstad waren uit efficiency oogpunt ook verantwoord. Ik betaalde in die gevallen zelf mijn vervoerskosten en combineerde afspraken als gedeputeerde met afspraken als VVD-bestuurder. Ik ben oprecht van mening dat ik het zo goed als mogelijk heb geprobeerd te scheiden. Maar ik ben een politicus, geen heilige. Ik ben niet feilloos.”

Over de privé- en campagnekosten die hij de provincie liet betalen: „Er is acht keer iets verrekend met mijn salaris. Maar als er desalniettemin nog kosten ten onrechte gedeclareerd zijn, zal ik dat nakijken en terugbetalen. Het bezoek aan het skûtsjesilen met Ed Nijpels en de voetbalwedstrijd in Eindhoven vind ik zakelijk. Een bestuurder moet zich in netwerken begeven. Daarbij: ik hou niet van voetbal.”

Over het dubbel declareren: „Dat was gewoon stom. Ik heb nu gezien dat ik vijf ritten met de dienstauto met chauffeur heb gemaakt terwijl ik al een vergoeding kreeg van ProDemos. Ik heb de provincie gevraagd het alsnog te verrekenen.”

Gistermiddag, na publicatie van dit nieuws op nrc.nl, sprak Verheijen tegenover persbureau ANP van een „tendentieus artikel met aanwijsbare fouten”. Om welke fouten het zou gaan, zei hij niet. Verheijen heeft vóór publicatie het artikel gelezen en geen opmerkingen gemaakt over eventuele feitelijke onjuistheden.

Premier Rutte noemt de kwestie „opgeblazen en opgepompt”. Hij zegt Verheijen te hebben gesproken en van hem te hebben begrepen dat de zaak groter wordt gemaakt: „Als je honderden ritten maakt voor bepaalde nevenfuncties en je maakt een paar keer een declaratiefout, die wordt vastgesteld en die je terugbetaalt, dan vind ik het eerlijk gezegd allemaal erg opgepompt wat er in de krant staat.”