Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Volgens de toezichthouders op het bankwezen (AFM en DNB) hebben de banken niet veel geleerd van ‘de beruchte Libor-affaire’, zoals het FD meldt. Volgens de banken daarentegen is het niet oké om grieven en kritiek, hup, via de media naar buiten te brengen.

“ING sprak woensdag zijn verbazing uit over het feit dat AFM en DNB hun bevindingen via de media kenbaar maken”, schrijft de krant. “Wij hebben het rapport nog niet ontvangen”, zei bestuursvoorzitter Ralph Hamers koeltjes.

In harde bewoordingen dringen de waakhonden nu aan op grotere inspanningen van de banken. Gebeurt allang, zeggen bankiers in het FD.

Succes bij chipmaker, salarissen pieken

“Topinkomens stijgen toch weer, loonkloof groeit”, zo kopte de Volkskrant niet zo lang geleden. De Telegraaf illustreert dit vandaag. Topman Peter Wennink van hightechbedrijf ASML zag zijn inkomen vorig jaar met 37 procent stijgen naar 3,3 miljoen euro.

Technologiedirecteur Martin van den Brink kreeg met 3,4 miljoen euro bijna 9 ton meer dan over 2013. De in december 2013 aangetreden financieel directeur Wolfgang Nickl kreeg vorig jaar een totale beloning van 2,5 miljoen euro.

Gas zet coalitie op scherp

De gaswinning in Groningen zet de verhoudingen binnen de regeringscoalitie op scherp. De Volkskrant schrijft dat de VVD zich overvallen voelt omdat PvdA-voorman Diederik Samson de gaswinning na 1 juli niet opnieuw wil opvoeren.

Als dat zo is, eisen de liberalen “dat de PvdA dan instemt met nieuwe miljardenbezuinigingen, om de mindere gasinkomsten te compenseren”, schrijft het dagblad.

De tegenvaller is groter dan de meevallers die het kabinet in het vooruitzicht heeft door de aantrekkende economie en de teruglopende werkloosheid. “Daarmee raakt ook de herziening van het belastingstelsel verder uit beeld”, voorspelt de Volkskrant.

    • Diederik van Hoogstraten