Hoe de lage olieprijs ook voor jouw baan een gevaar kan worden

Unemployment concept, fired man with personal items in a box Foto iStock

Halliburton, dienstverlener in de energiesector, schrapt tussen 5.200 en 6.400 banen. Reden: de lage olieprijs. Het is een van de vele bedrijven die dit jaar al ontslagen hebben aangekondigd om die reden.

Deze niet-uitputtende grafiek laat zien dat het ene na het andere bedrijf grote ontslagrondes aankondigt, vanwege de olieprijs. En het gaat niet alleen om olieproducenten: ook bijvoorbeeld Siemens gaf de olieprijs als reden voor bezuinigingen.

Kredietbeoordelingsbureau Moody’s waarschuwde eerder dat grote olieconcerns moeten bezuinigen:

“ExxonMobil, Royal Dutch Shell and Total have announced spending reductions for 2015, while cuts at others, including Chevron and BP, look likely.”

Alleen al in de maand januari, in de VS, verloren ruim 20.000 werknemers hun baan vanwege de lage olieprijs. Meer dan in heel 2014: toen waren het er 14.000, volgens Business Insider.

Het wordt dit jaar dan ook een van de belangrijkste vragen in de wereldeconomie – en in de geopolitiek: waar gaat de olieprijs naartoe, schreef NRC Q eerder al. De winst van olieproducenten loopt terug, en bedrijven die voor olieconcerns werken, krijgen minder opdrachten.

Het goede nieuws voor de Shell’s en Exxon’s van deze wereld: de olieprijs ligt nu een kwart hoger dan op het dieptepunt van dit jaar, half januari. Maar een vat ruwe olie (Brent) kost nog altijd slechts 55 dollar, de helft van wat het in de zomer kostte.

In Noord-Amerika zie je al dat er minder olieputten open zijn. Ter vergelijking: in 2008-2009 ging het aantal open olieputten in de VS van ruim 2.000 terug naar 900.

Moeten we ons zorgen maken in Nederland? Dat verschilt per sector. Een lage olieprijs heeft ook voordelen: de kosten van de productie in veel bedrijfstakken, en van vervoer, worden er goedkoper door.

    • Anna Vossers