Vooruitgang in Griekse crisis - akkoord over aanpak komende dagen

Jeroen Dijsselbloem (L) en de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis (R), die gisteren op het laatste moment overeenstemming over de schuldenaanpak dwarsboomde.
Jeroen Dijsselbloem (L) en de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis (R), die gisteren op het laatste moment overeenstemming over de schuldenaanpak dwarsboomde. ANP-EPA / Simela Pantzartzi

Er zit toch weer schot in de crisis rondom Griekenland. In de marge van de Europese top van regeringsleiders zijn Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, en de Griekse premier Alexis Tsipras het vandaag eens geworden over hoe er de komende dagen verder gepraat zal worden. Gisteren mislukte dat nog tijdens een speciaal ingelast overleg van de Eurogroep.

Maandag komt de Eurogroep opnieuw bijeen om de praten over de impasse die is ontstaan nu de nieuwe Griekse regering het huidige hulpprogramma aan Griekenland verwerpt. De Grieken willen bepaalde hervormingen en bezuinigingen terugdraaien, om de sociale impact van het programma te verzachten. Dijsselbloem en Tsipras hebben nu afgesproken dat experts de komende dagen gaan kijken hoe de Griekse plannen in de praktijk zullen uitpakken en of er een “gemeenschappelijke basis” gevonden kan worden om te praten over aanpassingen.

Stap vooruit

Gisteren werd in de Eurogroep geen overeenstemming bereikt over een verklaring hierover. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis was akkoord, maar werd op de valreep teruggefloten door zijn premier. Daardoor leek het er even op dat er de komende dagen niet verder gepraat kon worden over de crisis, die financiële markten zenuwachtig maakt. Een ingewijde noemt de vandaag gesloten deal “een stap vooruit die het mogelijk maakt om maandag vooruitgang te boeken”.

Tsipras verklaarde onlangs dat zijn land niet langer zaken wil doen met de in Griekenland gewraakte Trojka van Europese Centrale Bank, Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds, de instellingen die het huidige hulpprogramma overzien. In de verklaring van vandaag staat daarom dat het onderzoek naar de Griekse plannen de komende dagen zal worden gedaan door ‘de instellingen’ en door Griekse experts, zonder nadere toelichting.