‘Late Rembrandt’ is geopend. De duurste Nederlandse expositie ooit

Koning Willem-Alexander opent in het Rijksmuseum Late Rembrandt, de grootste Rembrandt-tentoonstelling in bijna een halve eeuw.
Koning Willem-Alexander opent in het Rijksmuseum Late Rembrandt, de grootste Rembrandt-tentoonstelling in bijna een halve eeuw. Foto ANP / Koen van Weel

Er is al veel over gezegd en geschreven, maar vanaf vandaag zijn ze voor iedereen te bewonderen: de late Rembrandts in het Rijksmuseum. Vanochtend opende koning Willem-Alexander de duurste expositie die er ooit in Nederland is gemaakt.

Wat deze tentoonstelling uniek maakt

Vijf jaar lang werkte het Rijksmuseum in samenwerking met de National Gallery in Londen aan de samenstelling van de tentoonstelling ‘Late Rembrandt’. In het Rijks hangen zo’n 100 werken, geleend uit 35 collecties. Late Rembrandt richt zich op grofweg de laatste twintig jaar van het leven van Rembrandt Harmensz van Rijn (1606-1669). Dit was een periode waarin de kunstenaar ingrijpende tegenslagen te verwerken kreeg, waaronder een faillissement en de dood van zijn geliefde Hendrickje Stoffels en zijn enige zoon Titus.

Maar het was ook een tijd van ongekende creativiteit, schreef kunstredacteur Sandra Smallenburg vorige week in NRC.

“De late werken van Rembrandt behoren tot zijn beste, omdat ze zoveel vrijer en gedurfder zijn dan zijn vroege werken. Er spreekt grote emotionele diepgang en tederheid uit late schilderijen als De Joodse Bruid (Rijksmuseum, circa 1665) of Badende vrouw (The National Gallery Londen, 1654).

Wat deze tentoonstelling uniek maakt, is de onwaarschijnlijke volledigheid ervan. Met ruim honderd schilderijen, etsen en prenten, en met bruiklenen uit vele grote musea in de wereld, zijn vrijwel alle meesterwerken bijeengebracht die Rembrandt tussen circa 1651 en 1669 maakte.”

Lees verder in NRC: Zijn meest gedurfde schilderijen bij elkaar

‘Deze blockbuster is cruciaal’

Deze blockbuster bepaalt of 2015 voor het grootste museum van Nederland een succesvol jaar wordt, of niet. De eerste tien dagen zijn cruciaal, zei directeur Wim Pijbes vorige week in NRC. “Als een tentoonstelling niet loopt, dan loopt het niet. Maar als de cijfers na twee weekeinden de goede kant op gaan, dan kan ik de eindstand al voorspellen.”

Nooit eerder was voor transport, verzekering, catalogus en publiciteit van één tentoonstelling in Nederland een budget van 5 miljoen euro noodzakelijk, schreef redacteur Arjen Ribbens.

Pijbes:

“Het is de duurste expositie die er ooit in Nederland is gemaakt. Alleen aan verzekering waren we al ruim een miljoen kwijt. Door de prijsontwikkeling op de kunstmarkt lopen de premies steeds hoger op. Zo’n tentoonstelling als Late Rembrandt, waar voor miljarden aan kunst hangt, daar liggen ze bij Lloyd’s nog net niet wakker van.”

Grofweg eenderde van de kosten wordt gedekt uit het museumbudget, eenderde door de verkoop van kaartjes en catalogi en eenderde door sponsorgelden.

Lees verder in NRC: Late Rembrandt: kostbaarder was het in Nederland nooit

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Kijken naar het schilderij Jacob zegent de Zonen van Jozef. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Ontroering in Londen

De expositie was eerder te zien in de Londense National Gallery (ruim een kwart miljoen bezoekers). Onze correspondent Titia Ketelaar ging in Londen kijken en noemde de expositie “overweldigend”. Lees haar verslag hier. De Britse historicus Simon Schama zag de tentoonstelling ook in de National Gallery. Hij raakte ontroerd door Rembrandts emotionele schilderkunst. Lees zijn analyse: Verbluffende late werken

Late Rembrandt, 12 februari t/m 17 mei in het Rijksmuseum, Amsterdam. Dagelijks 9.00-17.00 u.