Bergsma wint goud op de 10.000 m

Jorrit Bergsma gaat over de finish na het winnen van de 10.000 meter tijdens het Wereldkampioenschap afstanden in Thialf.
Jorrit Bergsma gaat over de finish na het winnen van de 10.000 meter tijdens het Wereldkampioenschap afstanden in Thialf. Foto ANP / Jerry Lampen

Jorrit Bergsma heeft tijdens het WK afstanden in Thialf beslag gelegd op de eerste plaats op de 10 kilometer. De huidige olympisch kampioen op dezelfde afstand had bijna acht seconden voorsprong op de nummer twee, Erik-Jan Kooiman.

De 29-jarige Bergsma reed de tien kilometer als enige onder de dertien minuten: 12:54.82. Kooiman sloot het openingsnummer van het WK bij de mannen af in een persoonlijk record van 13:02.57. De Duitser Patrick Beckert won de bronzen medaille in een tijd van 13:10:95.

Vooraf was er veel te doen over de 10.000 meter. Wereldrecordhouder Sven Kramer kondigde dinsdag onverwacht aan de afstand te laten schieten, omdat de internationale schaatsbond ISU ervoor had gekozen om de zware afstand aan het begin van het WK te programmeren. Hierdoor zou deze moeilijk te combineren zijn met de rest van het toernooi.

Kramer, meervoudig wereldkampioen op de langste schaatsafstand, rijdt nu alleen de ploegenachtervolging (vrijdag) en de 5000 meter (zaterdag). Overigens won Bergsma tijdens het vorige WK in 2013 mét Kramer aan de start ook de titel. Ook bij de Olympische Spelen troefde de marathonschaatser Kramer af.

Eerder op de dag wist Wüst haar titel op de 3000 meter niet te prolongeren. Ze verloor van haar eeuwige rivale op de lange afstanden, Martina Sábliková.