Akkoord Oekraïne heeft geen gevolgen voor vervolging daders MH17

Bevroren zonnebloemen op de derde opeenvolgende dag tijdens het bergen van de wrakstukken van rampvlucht MH17.
Bevroren zonnebloemen op de derde opeenvolgende dag tijdens het bergen van de wrakstukken van rampvlucht MH17. ANP / Pierre Crom

Het vandaag in Minsk bereikte akkoord over het conflict in Oekraïne heeft geen gevolgen voor de opsporing en vervolging van de daders die MH17 neerschoten. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd na een gesprek met de Oekraïense president Petro Porosjenko in Brussel.

Porosjenko heeft hem “gegarandeerd” dat de amnestie voor die in het akkoord is afgesproken voor “figuren die zijn betrokken bij het conflict in Donetsk en Luhansk” niet geldt voor de degenen die verantwoordelijk zijn voor de ramp met het Maleisische toestel die in juli 298 mensen het leven kostte. De president vertelde dat hij tegen Rutte had gezegd dat geen enkele amnestiewet terroristen zal vrijpleiten “die de aanval op de onschuldige slachtoffers van MH17 hebben georganiseerd”.

Twitter avatar JorisNOS Joris van Poppel Zeer felle Poroshenko net tegen me: ‘they will be prosecuted!’ #MH17
Twitter avatar pieterkleinrtl pieter klein Volgens (eigen) toelichting VN op oude akkoord valt #MH17 dus niet onder amnestie #minsk http://t.co/4EZbcnRbs8

Hoe interpreteert Poetin de amnestie?

Totale amnestie had er toe kunnen leiden dat Oekraïne niet meer mee kon werken aan rechtshulp en het eventuele uitleveren van verdachten. Het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp is in handen van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM).

In de Tweede Kamer is positief gereageerd op de garantie van Oekraïne. Oppositiepartij CDA wil wel weten of de Russische president Vladimir Poetin de tekst op dezelfde manier interpreteert als zijn Oekraïense collega.

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Vervolgvraag CDA: heeft Poetin zelfde interpretatie als Poroshenko. Graag tekst of garantie Rusland.

Nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 zijn “vooralsnog opgelucht” over de garantie van Oekraïne dat daders van de aanval op vlucht MH-17 niet vallen onder een amnestieregeling. Dat heeft voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 laten weten aan persbureau ANP. Volgens Ploeg geldt wel “eerst zien dan geloven”, maar is de belofte wel een geruststelling. In de stichting hebben nabestaanden zich verenigd. (NRC / ANP)