Porosjenko: aantal standpunten Poetin onacceptabel. Rebellen niet akkoord

In Minsk lijken de leiders van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne vooralsnog geen akkoord te hebben bereikt over het conflict in Oekraïne. Porosjenko noemt sommige standpunten van Poetin onacceptabel.

Vlnr: Vladimir Poetin, Angela Merkel, Francois Hollande en Petro Poroshenko
Vlnr: Vladimir Poetin, Angela Merkel, Francois Hollande en Petro Poroshenko Foto EPA / Tatyana Zenkovich

In Minsk lijkt vooralsnog geen sprake te zijn van een akkoord over het conflict in Oekraïne. Eerder vanochtend meldden verschillende persbureaus dat er een document zou klaarliggen ter ondertekening door de leiders van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne. Maar president Porosjenko zegt nu dat een aantal standpunten van de Russische president Poetin onacceptabel zijn.

Bovendien weigeren twee leiders van de pro-Russische separatisten, die inmiddels in Minsk zijn aangekomen, een akkoord te ondertekenen. Dat meldt het Russische persbureau TASS.

Update 10.16 uur:
Volgens Poetin is er een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren. Volg hier ons liveblog.

Update 10.06 uur:
Poetin komt zo met een persconferentie.

Update 9.49 uur:
Het IMF geeft Oekraïne 15 miljard euro voor vier jaar hervormingen. Dat meldt het IMF op zijn website.

Update 9.20 uur:
De pro-Russische separatisten eisen dat het Oekraïense leger zich terugtrekt uit de stad Debaltseve.

Ondertussen wordt er in Marioepol zwaar gevochten. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Deze havenstad in Oost-Oekraïne is van cruciaal belang voor het bevoorraden van de Krim. Het zou nu om een van de zwaarste gevechten tot nu toe gaan.

Toch is er volgens Porosjenko nog hoop op het bereiken van een deal. De woordvoerder van het Kremlin liet weten dat de gesprekken vooralsnog verder gaan.

Akkoord voorleggen aan separatisten

De leiders van de vier landen hebben de hele nacht onderhandeld over hoe het geweld in Oekraïne, waarbij al meer dan 5300 mensen om het leven zijn gekomen, kan worden beëindigd. De gesprekken in Minsk begonnen gisteravond.

Vanochtend meldden verschillende persbureaus dat er voorbereidingen getroffen werden om een document te tekenen. In het gebouw waar wordt onderhandeld, zou een zaal zijn ingericht waar een akkoord ondertekend kan worden.

De Oekraïense president Porosjenko zegt dat sommige standpunten van de Russische president Poetin onacceptabel zijn. Dat meldt persbureau Reuters.

Wat staat er in die overeenkomst?

Volgens een bron binnen de Oekraïense delegatie willen de leiders een verklaring ondertekenen waarin het behoud van Oekraïne als één land centraal staat, evenals de soevereiniteit van het land.

Over de inhoud van de overeenkomst is nog niets officieel bekendgemaakt. Het belangrijkste doel van het overleg was ten minste een staakt-het-vuren bereiken.

Volgens het Duitse persbureau DPA bevat het document twaalf tot dertien punten. Persbureau Reuters heeft een document ingezien waarin staat dat de wapens vanaf 14 februari worden neergelegd en dat er een veiligheidszone komt. Het is onduidelijk of het om het definitieve document gaat of om een eerdere versie.

Een wapenstilstand is dus essentieel, daarnaast komen er naar verwachting afspraken over grenscontroles, de uitwisseling van krijgsgevangenen, het in de hand houden van de milities, het bestuur in de regio waar pro-Russische rebellen nu de dienst uitmaken en herstel van de nutsvoorzieningen en het betalingsverkeer.

Mocht er een akkoord worden bereikt vandaag, dan wordt de overeenkomst voorgelegd aan de separatisten. Maar ook al ondertekenen zij de tekst, blijft het onzeker of de separatisten de afspraken zullen respecteren. In september vorig jaar sloten Oekraïne, Rusland en de pro-Russische opstandelingen in Minsk namelijk ook al een wapenstilstand, maar al snel bleek dat er op sommige plaatsen toch werd doorgevochten.

De contactgroep voor Oekraïne, waarin Rusland, Oekraïne en de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) samenwerken, zou volgens een woordvoerder een apart document voorbereiden waarin alle partijen beloven zich te houden aan het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne.

Hele nacht overleg

De politiek leiders kwamen aan het begin van de avond bijeen. Om 4 uur vannacht meldde persbureau ANP dat de vier leiders “op z’n minst nog vijf tot zes uur nodig” hebben om tot een akkoord te komen over de oorlogssituatie in Oost-Oekraïne. Met name Poetin zou zich “dwars” hebben opgesteld.

Een medewerker van Porosjenko, Valeriy Chaly, schreef vannacht wel dat het doel nog steeds is om een overeenkomst voor een staakt-het-vuren te bereiken. Chaly:

“Eerder zouden we hier niet weg moeten gaan.”

Tijdens de onderhandelingen werd er in het oosten van Oekraïne nog steeds gevochten.

Al 9 maanden oorlog

Het is in de Donbas al bijna negen maanden oorlog tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense regeringsleger. Het begon in november 2013 toen president Viktor Janoekovitsj het associatieverdag met de Europese Unie niet wilde ondertekenen. Er ontstonden protesten die in 2014 uitmondden in een ware volksopstand die uiteindelijk Janoekovitsj dwong om af te treden. De protesten breidden zich vervolgens uit naar het oosten van het land, met als epicentrum Donetsk.

Ook annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim. Na verkiezingen koos het land Petro Porosjenko als nieuwe president. Zijn belangrijkste opdracht is het geweld in de oostelijke regio’s te beëindigen en te zorgen voor economische stabiliteit.

Sinds het aantreden van Porosjenko is er in Oekraïne constant oorlog. De laatste weken lijkt die verder te verergeren en zijn er dagelijks berichten over tientallen doden.

Sinds vorige week proberen Merkel en Hollande de stabiliteit terug te brengen. Via ontmoetingen en telefonisch overleg probeerden de twee Europese grootmachten om Oekraïne, separatisten en Rusland tot een akkoord te bewegen. Zo spraken ze vorige week donderdag in Kiev met Porosjenko en waren ze een dag later voor een topoverleg in het Kremlin.

Toen die gesprekken op niets uitdraaiden, werd dit weekend besloten om een laatste poging te doen en dat is het huidige topoverleg in Minsk.

Live meekijken

Een wapenstilstand afkondigen en een akkoord sluiten is echter niet zo makkelijk. Lees hier een samenvatting van de gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

De nieuwszender Ruptly TV, gestationeerd in Berlijn maar onderdeel van Russia TV, zendt live beelden uit van het overleg in Minsk: