Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Broos akkoord bereikt in Minsk voor Oekraïne

Angela Merkel, Petro Porosjenko, Alexander Lukasjenko en Vladimir Poetin in Minsk.
Angela Merkel, Petro Porosjenko, Alexander Lukasjenko en Vladimir Poetin in Minsk. Foto AP / Alexander Zemlianichenko

In Minsk is vanochtend een akkoord bereikt over het conflict in Oekraïne. De leiders van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne hebben ruim veertien uur onderhandeld. Er is een wapenstilstand van kracht vanaf 15 februari.

Zaterdag middernacht wordt in de Donbas het vuren gestaakt. Beide partijen trekken komende twee weken al hun zware wapens terug uit de frontlinie. Er moet zo een bufferzone van 50 tot 140 kilometer breedte worden geschapen.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) moet erop toezien dat alle buitenlandse gewapende formaties en huurlingen het gebied verlaten. Beide partijen wisselen binnen negentien dagen ook hun krijgsgevangenen uit.

De vier onderhandelaars - Merkel, Hollande, Poetin en Porosjenko - hebben afgesproken om op regelmatige basis met elkaar te overleggen om ervoor te zorgen dat de afspraken die in het akkoord staan ook worden nageleefd.

‘Ondanks akkoord veel werk te verrichten’

Hollande zei dat de twee rebellenleiders die aanwezig zijn in Minsk ook hun handtekening onder de overeenkomst zetten. Ook de pro-Russische rebellen zullen het akkoord dus moeten uitvoeren, al is onduidelijk hoe. Eerder vanochtend probeerden de rebellen het vredesberaad in Minsk nog op de valreep te torpederen.

Hollande zei dat er ondanks het akkoord nog veel werk te verrichten is. Wel noemde hij het akkoord een “echte kans” op verbetering van de situatie.

Volgens Merkel heeft Poetin druk uitgeoefend op de separatisten om het staakt-het-vuren te tekenen. Ook zei ze dat Porosjenko er “alles aan heeft gedaan om een einde te maken aan het bloedvergieten.”

Merkel:

“We hebben een sprankje hoop voor Oekraïne, maar we hebben nog een hoop hindernissen te overwinnen.”

‘Broos akkoord’

Redacteur Hubert Smeets noemt het akkoord broos. In NRC schrijft hij vandaag:

Broos omdat het bestand, dat voor dag en dauw na nachtelijk onderhandelen binnen handbereik leek, vanochtend aan een zijden draad leek te hangen. In de loop van de dag werden de regeringsleiders Hollande, Merkel, Poetin en Porosjenko het echter toch nog eens over een globaal vredesplan. Na afloop zetten de vier leiders wel andere accenten bij het akkoord dat uit twee documenten bestaat. Merkel sprak van een “glimp van hoop” maar Berlijn wilde het plan geen “doorbraak” noemen.

Juurd Eijsvoogel en Floris van Straaten schrijven vandaag in hun analyse in NRC:

De druk op Rusland om met een akkoord in te stemmen is de afgelopen tijd gestaag opgevoerd – met economische sancties, en de dreiging die nog te verscherpen, en met maatregelen die president president Poetin internationaal steeds verder isoleerden, bijvoorbeeld door hem uit te sluiten van de G8.

Mogelijk heeft ook het vooruitzicht dat de Verenigde Staten en andere NAVO-landen wapens zouden leveren aan Oekraïne bijgedragen aan de bereidheid van Poetin om een overeenkomst te sluiten.

Rutte: alles eerst bezien

Mark Rutte, in Brussel voor de Europese top van regeringsleiders en staatshoofden, noemt het bestand een “eerste belangrijke stap”. Hij vindt het nog te vroeg om Europese sancties te gaan afzwakken of in te trekken.

“Dit lijkt een eerste belangrijke stap. We moeten alles eerst bezien. Veel zal afhangen van de vervolgstappen en het uitvoeren van deze afspraken. Eerst kijken of iedereen zich houdt aan de afspraken.”

Rutte vindt het belangrijk dat een staakt-het-vuren is afgesproken en dat er afspraken zijn over de soevereiniteit van Oost-Oekraïne. Hij verwacht tijdens de top vooral bijgepraat te worden door Hollande en Merkel. Hij herhaalde dat in de komende dagen moet blijken hoe de afspraken worden nageleefd.

oekraine

Bekijk de verklaring van Poetin terug:

Lees ook ons liveblog over het staakt-het-vuren terug.