Ah, de eufemismen van het bankwezen: ‘Tax-minimalisering’

Foto iStock

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Bank of America (BoA) beweert dat het zijn leven heeft gebeterd. Zou kunnen, maar tot niet zo lang geleden stond het bedrijf - gestut door Amerikaans belastinggeld - hedgefondsen en andere rijke cliënten bij om belastingen te ontduiken.

“De strategie heeft de aandacht getrokken van federale toezichthouders”, meldt de Wall Street Journal. In andere woorden, een nieuwe boete of zelfs een nieuw strafrechtelijk onderzoek is niet ondenkbaar.

BoA zou Amerikaans geld naar zijn Europese investeringsbank hebben gesluisd - alwaar de dollars in de vorm van euro’s zouden zijn gebruikt voor ‘tax-minimalisering’. En da’s niet in orde, volgens Sheila Blair, de oud-voorzitter van de nationale bankverzekeraar DFIC.

Ruzie over pijplijn gaat lekker door

Komt die oliepijplijn van Canada naar Texas er nou? Ja, zeiden de Republikeinen en flink wat Democraten in het Huis van Afgevaardigden woensdag, ondersteund door de olie-industrie. Volgens hen is Keystone, een miljardenproject, een banenmachine en een stap richting ‘energie-onafhankelijkheid’.

Nee, zeggen president Obama en zijn Democratische partijgenoten. Obama heeft beloofd om het project te torpederen met zijn veto, waarmee het wetsvoorstel dead on arrival zou zijn: kansloos nog voordat het een wet zou kunnen worden.

Terwijl de extreem lage olie- en benzineprijzen naar verwachting weer zullen stijgen, zal het debat nog wel even voortwoeden. Zoals Yahoo News schrijft:

“Democraten en hun vrienden in de milieubeweging hebben het omschreven als een geschenk aan de olie-industrie die de opwarming van de aarde zal aanwakkeren en delen van het land zou blootstellen aan een olieramp, met nauwelijks economisch voordeel.”

Investeer in de zonde

Tenzij je de afgelopen decennia in een grot hebt doorgebracht, weet je dat roken slecht is voor de gezondheid. Hóé slecht wisten we alleen nog niet, blijkt nu. De New York Times meldt dat er vijf nieuwe schadelijke effecten zijn ontdekt.

Longkanker, hartaanvallen en nog negentien ziekten - zeker. Maar ook: een groter risico op infecties, nierziektes “en hart- en longkwalen die voorheen niet aan tabak werden toegeschreven”. Dat blijkt uit nieuw, grootschalig onderzoek waarvan de resultaten zullen verschijnen in The New England Journal of Medicine.

Dit alles helpt de half miljoen Amerikaanse tabaksdoden per jaar verklaren. Maar of het de rookbranche zal schaden? The Economist schreef vorig jaar dat big tobacco wellicht eindelijk eens zal lijden onder het beroerde imago - het percentage rokers is in de VS gedaald tot 15 procent van vrouwen en 21 procent van mannen.

Toch blijven de beursgenoteerde tabaksbedrijven - en andere “zondige ondernemingen” zoals alcoholproducenten - uitmuntende investeringen voor beleggers, meldt ValueWalk. Een in 1900 geïnvesteerde dollar in Amerikaanse tabaksondernemingen zou vandaag de dag 5,5 miljoen euro waard zijn. ”Als je de markt voor wil blijven”, aldus ValueWalk, “dan is de zonde de beste manier.”

    • Diederik van Hoogstraten