Aangeslagen perfectionist snakt naar winst

Na een zwak 2014 begint 2015 niet veel beter voor Robin Haase. Gisteren sneuvelde hij in Rotterdam.

Robin Haase verloor gisteren in de eerste ronde in Rotterdam in drie sets van de Italiaan Andreas Seppi.
Robin Haase verloor gisteren in de eerste ronde in Rotterdam in drie sets van de Italiaan Andreas Seppi. Foto ANP/KOEN SUYK

Hij kan niks meer. Dagenlang ligt Robin Haase zwetend in bed. Het begint met verkoudheid in de Indiase miljoenenstad Chennai en eindigt met een zwaar virus waar hij twee weken later bij de Australian Open in Melbourne nog last van heeft. Weinig eten, amper trainen, veel slapen en een futloos gevoel. De diepste nachtmerrie van iedere proftennisser. „Ik kon niet normaal tennissen.”

Begin 2015 is ronduit waardeloos voor Robin Haase. Of in de woorden van zijn nieuwe coach Mark de Jong. „Januari was kut.” Want behalve de ziekte, trekt ook zijn fysiotherapeut zich kort voor de verre trip terug. Verlies in de eerste ronde in de hitte van Chennai en Melbourne, opgave bij een toernooi in Auckland op Nieuw-Zeeland. De aangeslagen Haase is in die dagen de ideale schietschijf voor fitte, hongerige tegenstanders.

Valse start van het seizoen. Snel terug naar Nederland en oplappen. Januari afsluiten, een dikke streep erdoor. „Ik moet de eerste maand vergeten.” Dat brengt hem bij begin februari. Haase leeft weer, is weer fit. Maar toch, vorige week opnieuw verlies in de eerste ronde, nu in het Kroatische Zagreb van Andreas Seppi. Gisteren de herkansing in Rotterdam, waar hij bij toeval weer de Italiaanse counterspeler treft.

Kids Day

Ahoy druppelt langzaam vol met kinderen aan het begin van de middag. Woensdag is Kids Day bij het ABN Amro-toernooi. Schoolklassen lopen in optocht naar de tribunes van het sportpaleis. „Once again: boys and girls, would you please be quiet?”, vraagt de scheidsrechter aan de jeugd. Je kan het ze niet kwalijk nemen dat ze rumoerig zijn, de kinderen komen net uit de les en zijn nu opgewonden om een middag live toptennis te kijken.

Volle bak. Nederlands beste speler van de afgelopen jaren op de baan. Ideaal moment om het jonge publiek te veroveren met een mooie tennispot. Een succesje in Ahoy kan het Nederlandse tennis goed gebruiken. Dezelfde middag is de presentatie van een onderzoek naar de sterke ledendaling bij de tennisbond - van 675.000 in 2012 naar 625.000 in 2013.

Maar reclame wordt het niet. De partij tussen Haase en Seppi is een flets tennisgevecht op de groene hardcourtbaan in Rotterdam. Een foutenfestival met ballen laag in het net, verkeerde keuzes bij het oplopen voor een volley en veel klinische punten. Geen moment wil het zinderen. Seppi wint in drie sets: 6-7, 6-3 en 6-3.

Zelfvertrouwen

De tussenbalans heeft Haase al gemaakt. Geen vijf verloren wedstrijden in 2015 zoals feitelijk het geval is – januari telt in zijn ogen niet mee. „Dus heb ik nu twee partijen dit jaar verloren van een speler die in vorm is. Zo kijk ik er nu ook echt naar.”

Seppi is de nummer 35 van de wereld, haalde afgelopen weekend de finale in Zagreb en won vorige maand op de Australian Open van de Zwitserse grootmeester Roger Federer.

Dus ja, een tegenstander die in een sterke periode zit. Maar een Haase in vorm zou hem verslaan. Probleem is dat de Hagenaar op dit moment een tennisser is zonder zelfvertrouwen. Hij speelt passief, angstig, ritme ontbreekt in zijn slagen. Als een doelman staat hij regelmatig ballen te redden op de baseline.

De inzinking volgt op een al even teleurstellend 2014. Hij zakte in een jaar tijd weg op de ranglijst, van plaats 44 naar 83. De daling zet door, nu staat hij 90ste – ongekend laag voor Haase. Wat is er gebeurd met de speler die met spectaculair tennis in 2011 én 2012 de sterkste was in het Oostenrijkse Kitzbühel? De Haase die zich na een aantal zware knieoperaties knap terugvocht en met aanvallend spel toppers Andy Murray en Rafael Nadal tot vijfsetters dwong op de grandslamtoernooien.

Sinds december zit er bij toernooien een jong gezicht in de spelersbox van de 27-jarige Haase. Het is leeftijdsgenoot Mark de Jong uit Rotterdam. De twee kennen elkaar uit het jeugdtennis. Na zijn middelbare school probeerde De Jong het twee jaar als proftennisser, zonder succes. Hij is tevreden over Haase: „Als je puur naar deze twee wedstrijden kijkt, waren ze echt zo slecht niet.”

Bij het interviewtje staat ook tennisfan en zakenman Koen Everink – bij het grote publiek bekend door de mishandeling door Badr Hari bij een feest in de Amsterdam Arena. Hij is, zo zegt hij, een soort „waterdrager” voor Haase. Tijdens de wedstrijd zit Everink ook in de spelersbox. Hij zegt geen sponsor te zijn van de tennisser.

Boost

Perfectionist Haase staat er om bekend zeer professioneel bezig te zijn met sport. Hij investeert jaarlijks 250.000 euro aan coaching, medici en trainingen. Hoe kan het dat het er niet uitkomt het laatste jaar? „Ik denk dat dat heel lastig te bepalen is. Een wedstrijdje winnen kan hem al een enorme boost geven”, zegt De Jong.

Dennis Schenk coachte Haase zeven jaar en zag hem uitgroeien tot een goede top-50 speler. Eind 2012 eindigde de samenwerking omdat Schenk niet langer fulltime wilde reizen. Hoe moet Haase hier uitkomen? „Het is moeilijk. Hij zit in de slechte hoek. Hij krijgt klapje op klapje.” Hij adviseert hem even een stap terug te doen: challengertoernooien spelen, de eerste divisie van het tennis.

Door het snelle verlies in Rotterdam bestaat de kans dat Haase bij de nieuwe wereldranglijst maandag buiten de tophonderd valt. Hij is er niet mee bezig. Haase kijkt vooral naar zijn niveau. „Dat gaat de goede kant op. Daar moet je vertrouwen uit halen.”

Vorig jaar lukte het zelfs niet trainingspotjes te winnen, zegt Haase. „Ik kon van niemand een setje winnen.” Dat is nu anders. Deze week won hij bij trainingspartijen in Rotterdam sets van grote namen als Andy Murray en Tomas Berdych. Het zijn ministapjes op weg naar herstel.