Aan de zak

Er valt een feestje te vieren. En Australië hangt de slingers op. Down under gaat de wijn rijkelijk vloeien. Daar wordt gevierd dat in april vijftig jaar geleden een honderd procent Australische uitvinding werd gepatenteerd: BIB, de bag in box.

De meerliter-wijnverpakking is een uitvinding van wijnproducent Angove. De vader van de huidige algemeen directeur, John Angove, zocht een alternatief voor de in Australië gangbare ‘half-gallon flagon’, een fles die bijna twee liter wijn bevat. Te zwaar en te onhandig, volgens Angove . Bovendien van glas, en dus breekbaar. Kort samengevat: picknickongemak. Een bezigheid waar ze in Australië dol op zijn.

Mijmeren over ‘vroeger’, toen hij tijdens zijn bushtrips water meenam in een geitenvel, leverde de inspiratie om eens wijn in een plastic zak te doen. En om het een en ander wat handzamer te maken, plaatste hij deze op zijn beurt weer in een kartonnen doos.

De bag in box was een feit.

‘Dat gaat nooit iemand kopen’, was de heilige overtuiging van een ieder in de wijnindustrie. ‘Wie wil er nu wijn uit plastic drinken?’ De toekomst besliste echter anders.

Steeds meer wijndrinkers zijn in de ban van de BIB. De koopjesjagers onder hen. Omdat deze drie liter krijgen voor een lager totaalbedrag dan vier flessen los. Luie wijnkopers hoeven minder zwaar te sjouwen en kennen geen glasbakverplichtingen meer. De milieubewuste ‘wino’s’ komen aan hun trekken, omdat de BIB minder CO2-uitstoot veroorzaakt.

Bovendien komen wijndrinkers met een hang naar nostalgie eveneens aan hun gerief. Weet u het nog hoe we in de seventies naar de wijntapperij gingen om gezellig onze rood, wit en rosé te tappen? Enfin, dat kan nu dus thuis.

En zorgen maken over de houdbaarheid is er evenmin bij. Na het ‘ aanslaan’ van het pak – ook al zo’n prettig-ouderwetse sensatie - blijft de inhoud vier tot zes weken ‘vers’.

Overigens, waar vroeger de BIB juist wijn uit de budgetsfeer huisvestte, groeit het aantal producenten dat ook betere wijnen de zak geeft. Zo trof ik tijdens een recente trip naar Parijs, BeBoVino, een wijnspeciaalzaak in de Marais met louter BIB-wijnen. Maar ook steeds meer Nederlandse importeurs van kwaliteitswijn nemen deze in hun assortiment op. Ik heb daar al eerder een artikel over geschreven, met een aantal aanraders.

De populariteit groeit, maar kan nog niet in de schaduw staan van onze noorderburen Zweden en Noorwegen. Daar bestaat al meer dan de helft van alle wijnverkoop uit ‘zak in doos wijnen’. In het land waar de bag in box is uitgevonden bieden al 70 procent van de wijnproducenten wijn in deze verpakkingsvorm aan. En experts verwachten wereldwijd een jaarlijkse toename van 10 procent voor de bag in box industrie.

‘Zak ‘ns lekker door’, zou ik zo zeggen.