Ultraorthodoxe ‘seksrabbijn’ mag worden uitgeleverd aan Israël

Eliezer Berland (M) komt met zijn advocaat Louis de Leon (R) aan bij de rechtbank tijdens de eerste zitting in november.
Eliezer Berland (M) komt met zijn advocaat Louis de Leon (R) aan bij de rechtbank tijdens de eerste zitting in november. ANP / Sander Koning

Eliezer Berland, de internationaal gezochte ‘seksrabbijn’, mag worden uitgeleverd aan Israël. Hij wordt in dat land verdacht van ontucht. De omstreden geestelijk leider van honderden ultraorthodoxe joden verbleef sinds september in Nederland.

Twee jaar geleden raakte de toen 75-jarige Berland in opspraak toen vrouwelijke volgelingen hem in de Israëlische pers beschuldigden van onzedelijke betastingen. Onder de slachtoffers zou ook een meisje van vijftien zijn. Veel aanhangers geloven echter niet dat hun rabbijn tot zoiets in staat zou zijn.

Laatste woord is aan Opstelten

De rechtbank in Haarlem verklaarde vanmiddag het verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) tot uitlevering toelaatbaar. Het is nu aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) om te beslissen of de rabbijn daadwerkelijk wordt overgedragen aan Israël.

Berland hangt de Breslov-tak aan van de chassidisch-joodse beweging, een zeer orthodoxe stroming in het jodendom. Die tak draait om rabbijn Nachman van Breslov, die rond 1800 leefde. Nachman van Breslov is, met zijn nadruk op de individuele band van de gelovige met de Schepper, zeer populair in het hedendaagse Israël.

Rechtbank veegt bezwaren van tafel

De geestelijk leider zou in eerste instantie op 17 november te horen krijgen of Nederland het uitleveringsverzoek van Israël honoreert maar uiteindelijk kwam zijn advocaat Louis de Leon met nieuwe stukken op de proppen die stellen dat het merendeel van de zaken waarvan de ‘seksrabbijn’ wordt beschuldigd, buiten de door Nederland erkende grenzen van Israël plaatshadden.

De rechtbank in Haarlem verwierp vandaag alle bezwaren die de advocaat inbracht. Van door hem veronderstelde valse en verjaarde aangiften of de claim dat Berland formeel niet over de Israëlische nationaliteit beschikt en in slechte gezondheid verkeert, bleef niets overeind. De rechtbank benadrukte dat het ingediende uitleveringsverzoek aan alle eisen en voorwaarden voldoet.

Vakantiehuisje op Texel

Nadat Israël een internationale arrestatiebevel liet uitvaardigen werd Berland op 11 september op Schiphol aangehouden. Hij had er toen al mislukte pogingen tot zich settelen in Marokko en Zimbabwe op zitten. Het OM in Nederland wilde dat hij tot de behandeling van het uitleveringsverzoek in voorlopige hechtenis zou blijven. Maar de rechter-commissaris gelastte dat hij, onder voorwaarden, op vrije voeten moest worden gesteld.

Berland moest zijn paspoort inleveren en zich bij het OM melden als hij ergens heen ging. ‘Ergens’ bleek in oktober Texel te zijn, waar de man zijn intrek nam in een vakantiehuisje. Binnen de kortste keren wisten aanhangers, pers en politie voor onrust op het eiland te zorgen.