Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VVD’er Verheijen declareerde ten onrechte duizenden euro’s

Premier Mark Rutte en VVD-Kamerlid Mark Verheijen in de Tweede Kamer vorig jaar.
Premier Mark Rutte en VVD-Kamerlid Mark Verheijen in de Tweede Kamer vorig jaar. Foto ANP /Martijn Beekman

Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD) heeft als gedeputeerde van de provincie Limburg in 2011 en 2012 voor duizenden euro’s ten onrechte gedeclareerd. Privé-uitgaven, campagnekosten en kosten als lid van het landelijke VVD-bestuur bracht hij in strijd met de gedragscode en declaratieregels in rekening bij de provincie.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad (€), na inzage in de declaraties van Verheijen uit de zestien maanden dat hij gedeputeerde was. Verheijen erkent in een reactie een aantal keer onjuist gedeclareerd te hebben en zegt het geld te zullen terugbetalen. Zo geeft hij toe zich voor een bijbaan vijf keer in de provinciale dienstauto met chauffeur van Limburg naar de Randstad te hebben laten rijden terwijl hij van de bijbaan een reiskostenvergoeding ontving. Verheijen: “Dat was gewoon stom.”

‘Ik ben politicus, geen heilige’

Een deel van de onterechte uitgaven hangt samen met zijn plaatsvervangend voorzitterschap van de VVD en zijn kandidatuur en campagne voor de Tweede Kamer. Uit de documenten die de provincie heeft vrijgegeven blijkt dat Verheijen de rekening daarvan vaak neerlegde bij de belastingbetaler in Limburg. Volgens Verheijen gaat het om een beperkt aantal onjuistheden.

“Ik ben oprecht van mening dat ik het zo goed als mogelijk heb geprobeerd te scheiden. Maar ik ben een politicus, geen heilige. Ik ben niet feilloos.”

Verheijen erkent: ik heb steken laten vallen

Verheijen erkent ook dat hij in 2012 steken heeft laten vallen bij zijn deelname aan een 2.631 euro kostend diner in Amsterdam samen met toenmalig partijgenoot Jos van Rey en projectontwikkelaar Piet van Pol. Dat was toen zij al in opspraak waren vanwege belangenverstrengeling in Roermond. Inmiddels staat het duo terecht voor corruptie. Verheijen is in de zaak tegen Van Pol en Van Rey als getuige gehoord.

Verheijen:

“Ik wist niet dat Van Pol het restaurant ter plaatse met zijn creditcard heeft betaald. Had het anders gekund en gemoeten? Ja. Wijn van 127 euro per fles past niet bij soberheid die van een bestuurder gevraagd wordt.”

Eind vorig jaar bleek dat Van Pol in 2011 in totaal 10.750 euro stortte in de campagnekas van de VVD-afdeling van Mark Verheijen.

Rutte: kwestie opgeblazen en opgepompt

Tegenover persbureau ANP sprak Verheijen vanmiddag na publicatie van dit bericht van een “tendentieus artikel met aanwijsbare fouten”. Om welke fouten het zou gaan, meldde hij niet. Verheijen heeft voor publicatie het concept-artikel gezien en geen opmerkingen gemaakt over eventuele feitelijke onjuistheden.

Premier Rutte noemt de kwestie “opgeblazen en opgepompt”. Hij zegt Verheijen te hebben gesproken en van hem te hebben begrepen dat de zaak groter wordt gemaakt:

Als je honderden ritten maakt voor bepaalde nevenfuncties en je maakt een paar keer een declaratiefout, die wordt vastgesteld en die je terugbetaalt, dan vind ik het eerlijk gezegd allemaal erg opgepompt wat vandaag in de krant staat.

Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vindt dat Verheijen “prima” zijn werk kan blijven doen. Hij heeft “een paar fouten” gemaakt en dat heeft hij “ruiterlijk” erkend, aldus Zijlstra.

Lees vandaag het uitgebreide verhaal over het onderzoek van NRC Handelsblad naar het declaratiegedrag: Pekingeend, skûtsjesilen en de dienstauto.