VVD’er Verheijen declareerde ten onrechte duizenden euro’s

Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD) heeft als gedeputeerde van de provincie Limburg in 2011 en 2012 voor duizenden euro’s ten onrechte gedeclareerd. Privé-uitgaven, campagnekosten en kosten als lid van het landelijke VVD-bestuur bracht hij in strijd met de gedragscode en declaratieregels in rekening bij de provincie.

Dat blijkt uit onderzoek van deze krant, na inzage in de declaraties van Verheijen uit de zestien maanden dat hij gedeputeerde was. Verheijen erkent in een reactie een aantal keer onjuist gedeclareerd te hebben en zegt het geld te zullen terugbetalen. Zo geeft hij toe zich voor een bijbaan vijf keer in de provinciale dienstauto met chauffeur van Limburg naar de Randstad te hebben laten rijden terwijl hij van de bijbaan een reiskostenvergoeding ontving. Verheijen: „Dat was gewoon stom.”

Een deel van de onterechte uitgaven hangt samen met zijn plaatsvervangend voorzitterschap van de VVD en zijn kandidatuur en campagne voor de Tweede Kamer. Uit de documenten die de provincie heeft vrijgegeven blijkt dat Verheijen de rekening daarvan vaak neerlegde bij de belastingbetaler in Limburg. Volgens Verheijen gaat het om een beperkt aantal onjuistheden. „Ik ben oprecht van mening dat ik het zo goed als mogelijk heb geprobeerd te scheiden. Maar ik ben een politicus, geen heilige. Ik ben niet feilloos.”

Verheijen erkent ook dat hij in 2012 steken heeft laten vallen bij zijn deelname aan een 2.631 euro kostend diner in Amsterdam samen met toenmalig partijgenoot Jos van Rey en projectontwikkelaar Piet van Pol. Dat was toen zij al in opspraak waren vanwege belangenverstrengeling in Roermond. Inmiddels staat het duo terecht voor corruptie. Verheijen is in de zaak tegen Van Pol en Van Rey als getuige gehoord.

Verheijen: „Ik wist niet dat Van Pol het restaurant ter plaatse met zijn creditcard heeft betaald. Had het anders gekund en gemoeten? Ja. Wijn van 127 euro per fles past niet bij soberheid die van een bestuurder gevraagd wordt.”

Eind vorig jaar bleek dat Van Pol in 2011 in totaal 10.750 euro stortte in de campagnekas van de VVD-afdeling van Mark Verheijen.