Rutte: Griekenland mag best zaken wijzigen, als resultaat maar hetzelfde is

Minister Jeroen Dijsselbloem (l) van Financiën en premier Mark Rutte voor aanvang van het debat over de EU-top in Brussel.
Minister Jeroen Dijsselbloem (l) van Financiën en premier Mark Rutte voor aanvang van het debat over de EU-top in Brussel. Foto ANP / Martijn Beekman

Griekenland heeft het recht om bezuinigingsmaatregelen door andere besluiten te vervangen, mits het resultaat voor de Griekse overheidsfinanciën maar hetzelfde is. Dat zei premier Mark Rutte zojuist tijdens het Kamerdebat in Den Haag over de eurogroep die vanavond in Brussel plaatsvindt.

De bijeenkomst in Brussel is bedoeld om de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis een concreet voorstel te laten doen waardoor Griekenland en de andere eurolanden de komende maanden met elkaar verder kunnen. Sinds de resolute Griekse afwijzing van een nieuw hulpprogramma staat de samenwerking tussen Griekenland en andere eurolanden, Duitsland voorop, op losse schroeven. Alexis Tsipras, de kersverse Griekse premier, kreeg voor die afwijzing gisteren de steun van zijn parlement. Hij zei:

“Griekenland kan niet terugkeren naar het tijdperk van reddingsplannen.”

Rutte

Rutte benadrukte volgens persbureau ANP tijdens het debat dat “afspraak afspraak is” in de onderhandelingen tussen Griekenland en de eurozone. Er is een bestaand leningenprogramma, zei Rutte, met voorwaarden voor de staatsschuld en het begrotingstekort in Griekenland.

“Daarbinnen heeft het land altijd de mogelijkheid om maatregelen te wijzigen, mits die hetzelfde opleveren.”

Over dat laatste oordeelt de trojka van IMF, Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB). Die adviseert vervolgens de eurogroep.

Het is de Nederlandse inzet dat de gesprekken met de Grieken niet meer geld gaan kosten. In antwoord op vragen van D66-leider Alexander Pechtold en CDA-leider Sybrand Buma zei Rutte dat het “niet denkbaar” is dat de onderhandelingen leiden tot andere afspraken over het terugdringen van de staatsschuld en het begrotingstekort in Griekenland. Kamerleden concludeerden daaruit dat hij een schuldverlichting “niet denkbaar” acht, maar dat wilde de premier niet met zoveel woorden bevestigen.

Dijsselbloem

Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei tijdens het Kamerdebat wel dat nieuwe afspraken over de looptijd of het rentepercentage, die beschouwd worden als schuldverlichting, momenteel absoluut niet aan de orde zijn. Daarover valt pas te praten, zo hebben de eurolanden in november 2012 al met Griekenland afgesproken, als de Grieken aan een aantal eisen hebben voldaan.

Een van de voorwaarden is dat de Grieken eerst het huidige leningenprogramma moeten hebben afgerond, wat nog niet zo is. Ook moet er voor de langere termijn een overschot op de begroting (exclusief schuldenlasten) zijn. En tot slot moet worden vastgesteld dat zo’n schuldverlichting ook echt noodzakelijk is. Zo ver is het allemaal nog lang niet, liet Dijsselbloem aan de Kamer weten.

Eerder namen tijdens het Kamerdebat de fracties het woord over de situatie met Griekenland. Dit zijn hun belangrijkste standpunten.

VVD: “Hopelijk geen Grexit”

De VVD hoopt dat Griekenland in de eurozone blijft. Verheijen:

“Wij gooien er niemand uit. Als ze er onverhoopt uit zouden stappen, dan is dat hun keuze. Ik hoop het niet.”

Verheijen voegde eraan toe dat Griekenland zich wel aan de afspraken moet houden.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei gisteren nog dat als de Grieken zich niet houden aan de afspraken over hervormingen en het terugbetalen van leningen, de consequenties voor hen zijn.

In het lopende debat vielen andere Kamerleden Verheijen aan omdat de VVD nu zou terugkrabbelen na het harde standpunt van Zijlstra van gisteren.

D66: Harde uitspraak VVD speelt Poetin in de kaart

D66-leider Alexander Pechtold zei dat het harde standpunt van Zijlstra de Russische president Vladimir Poetin in de kaart speelt.

“Het standpunt dat Griekenland de eurozone moet verlaten als het zich niet aan de afspraken houdt, is precies wat Poetin wil: een verdeeld Europa.”

PvdA: Griekenland is belangrijk

PvdA-Kamerlid Marit Maij wees erop dat de eurolanden niet moeten vergeten dat Griekenland een belangrijk land is, dicht bij Oost-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Maij:

“Meer sociale instabiliteit in Griekenland moet voorkomen worden.”

Wat haar betreft is er ruimte voor nieuwe onderhandelingen tussen Griekenland en de eurolanden over de voorwaarden van de miljardenleningen.