Voetbalvereniging Spakenburg: wel doping, geen strafzaak

Er komt geen tuchtzaak tegen voetbalclub Spakenburg over het gebruik van doping. De Dopingautoriteit concludeert dat er methylhexanamine is gebruikt, maar heeft onvoldoende bewijs gevonden om een tuchtprocedure tegen individuele personen te beginnen.

Fans van Spakenburg op de tribune.
Fans van Spakenburg op de tribune. Foto ANP / Olaf Kraak

Er komt geen tuchtzaak tegen voetbalclub Spakenburg over het gebruik van doping. De Dopingautoriteit concludeert dat er doping is gebruikt, maar heeft onvoldoende bewijs gevonden om een tuchtprocedure tegen individuele personen te beginnen.


Uit onderzoek van NRC Handelsblad
bleek dat de spelers methylhexanamine gebruikten, een stimulerend middel dat populair is bij bodybuilders. Twee spelers vertelden in augustus vorig jaar anoniem over het structurele gebruik van het middel. Een meerderheid van de selectie nam een groot deel van het seizoen stimulerende middelen.

Methylhexanamine, behoort tot de zogeheten stimulantia en heeft altijd op de internationale dopinglijst gestaan. De Nederlandse Dopingautoriteit waarschuwde in 2009 sporters voor supplementen waarin de stof was verwerkt.

‘Weinig kennis over doping’

Het middel is minimaal tweemaal aanwezig geweest in de kleedkamer, concludeert de Dopingautoriteit. Dat het middel ook daadwerkelijk gebruikt is, noemt de autoriteit meer dan aannemelijk.

Uit het onderzoek is gebleken dat er in de top- en hoofdklasse van het amateurvoetbal weinig kennis is over doping. Volgens de Dopingautoriteit is voorlichting over onder meer medicijngebruik, het gebruik van voedingssupplementen, en andere dopinggerelateerde onderwerpen raadzaam. Binnenkort overlegt de autoriteit hierover met de KNVB.