Vijf keer keihard lachen om Jon Stewart in The Daily Show

Jon Stewart stopt bij The Daily Show. Vijf van zijn leukste momenten op een rij. Lach en huiver, want de man is niet alleen snel en geestig, maar heeft ook iedere avond een serieuze ondertoon. En maakt moeiteloos ruzie met zijn collega’s.

Jon Stewart
Jon Stewart Foto EA / Andrew Cowie

Jon Stewart, de scherpe en eigenzinnige presentator van het Amerikaanse late-avondprogramma The Daily Show, stopt.

Dat kondigde hij gisteravond onverwachts aan tijdens de uitzending.

Reden om een paar van zijn “finest moments” op een rijtje te zetten. Lach en huiver, want de man is niet alleen snel en geestig, maar heeft ook iedere avond een serieuze ondertoon. En maakt moeiteloos ruzie met zijn collega’s.

Andere presentatoren neerhalen

Stewart staat bekend om zijn grappen over andere tv-presentatoren. Het neerhalen van zijn collega’s heeft gezorgd voor tal van gedenkwaardige momenten en behoren tot zijn meest populaire video’s op sociale media. Maar behalve grappig, hebben zijn uitspraken altijd een serieuze ondertoon: hij is fervent criticaster van de Amerikaanse media en hun tekortkomingen.

1. De haat-liefdeverhouding met Fox News
Fox News is regelmatig het slachtoffer van Stewarts grappen. In dit filmpje een van de hoogtepunten in die reeks, bijna leedvermaak, als Stewart praat over de zogenoemde “War on Christmas”.

2. Ongemakkelijke gast
De jarenlange vete tussen Stewart en Bill O’Reilly, presentator van Fox News, was bizar en geestig, maar soms ook lichtelijk onaangenaam om naar te kijken. Ze katten elkaar af in hun eigen programma’s, maar waren ook regelmatig bij elkaar te gast in een uitzending. Dat leverde intens ongemakkelijke interviews op omdat ze beiden probeerden koel te blijven en continu grappig te zijn. In bijna elke zin. Hier was O’Reilly te gast in The Daily Show:

Maar als ze dan weer ieder veilig in hun eigen studio zitten, gaat het hard tegen hard:

3. Anchor Management
In dit fragment, met de geweldige titel “Anchor Management”, wordt Sarah Palin op de hak genomen (ook dat is vaker gebeurd overigens). Deze keer omdat ze te gast was in The Tonight Show en vol overtuiging uitspraken deed over de media, maar in haar pleidooi de letterlijke tagline van Fox News gebruikt.

4. CNN ook “de Sjaak”
Ook nieuwszender CNN moet het ontgelden. Stewart kon razend zijn op CNN, hij vond de zender sensatiebelust en oppervlakkig. In dit fragment reageert hij op CNN-journalist Rick Sanchez, die Stewart een chauvinist noemde:

5. Losgaan over de financiële crisis
In maart 2009 gaat het over de bankencrisis in de VS. Stewart levert kritiek op financiële zender CNBC en beschuldigt deze van slecht advies aan zijn kijkers. Hij verweet de zender de tekortkomingen van grote banken te bagatelliseren en met weinig woorden rept over hun slechte financiële gezondheid en de verantwoordelijkheid van die grote banken.

Rouwende celebrities

The Daily Show wordt vier avonden per week live uitgezonden in de Verenigde Staten van 23.00 tot 23.30 uur. De 52-jarige Stewart heeft nog geen nieuw plan; wanneer hij de show precies voor het laatst presenteert, is nog onduidelijk. “Kan in juli zijn, kan in december zijn”, zei hij gisteren.

Intussen rouwen Amerikaanse sterren om zijn vertrek. Een greep uit de reacties van Hollywoodsterren:

Twitter avatar larrywilmore Larry Wilmore You’re the best Jon, it’s really that simple. Please take all the time you need to finish, like years!! Just keeping it 100!! #cantquityou
Twitter avatar pattonoswalt Patton Oswalt So, we have to navigate the poop-dipped trainwreck of the 2016 election WITHOUT Jon Stewart hosting @TheDailyShow? Hmmm…
Twitter avatar MeghanMcCain Meghan McCain I have no real memory of presidential election cycles without @TheDailyShow and Jon Stewart - such a sad day and truly the end of an era.
Twitter avatar DrOz Dr. Mehmet Oz I’m saddened to hear that Jon Stewart is leaving @TheDailyShow. His work pioneered TV & he’ll be sorely missed. Thanks for all the laughs!
Twitter avatar Alyssa_Milano Alyssa Milano No!!! Jon Stewart can’t retire from The Daily Show!!

Wie moet het nu gaan doen?

Stewart:

“Zeventien jaar geleden kreeg ik van Comedy Central deze geweldige kans, en nu is het tijd dat iemand anders die kans krijgt.”

Met zo’n uitspraak weten Twitteraars wel raad: de suggesties voor een opvolger stroomden binnen.

Twitter avatar AndyKindler Andy Kindler I am naming myself as the successor to Jon Stewart. I will start immediately.
Twitter avatar jakefogelnest Jake Fogelnest Looking forward to “The Daily Show with JAY LENO.”
Twitter avatar bennyjohnson Benny The Daily Show, With Joe Biden http://t.co/g3al0U1wjc
Twitter avatar billyeichner billy eichner Huge congrats to the new host of The Daily Show! http://t.co/Fs9nRt3sTN

Lees ook het artikel van NRC-correspondent Guus Valk: ‘Gezicht van satire stopt ermee‘ (€).