Column voor Chelsea Manning

Foto AFP

Ze zal schrijven vanuit de gevangenis in Fort Leavenworth in Kansas. Chelsea Manning (voorheen Bradley), die honderdduizenden documenten naar Wikileaks lekte, wordt columnist van The Guardian. Oorlog, gender en informatievrijheid worden haar thema’s.

Dat maakte de hoofdredacteur van de Amerikaanse afdeling van de Britse krant gisteren bekend op Twitter. Manning, voorheen inlichtingenanalist in het leger, is in 2013 veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf - de langste straf die ooit in de VS is uitgedeeld voor het lekken naar de media. Ze werd schuldig bevonden aan onder meer spionage. Mensenrechtenorganisaties noemen die straf buitenproportioneel.

Eerder schreef Manning voor The Guardian een essay, onder de titel ‘I am a transgender woman and the government is denying my civil rights’. Chelsea Manning liet een dag na haar veroordeling weten voortaan door het leven te gaan als vrouw.

Manning schreef al vaker vanuit de gevangenis, en vaker over dezelfde thema’s. Voor The New York Times schreef ze afgelopen zomer bijvoorbeeld over het Amerikaanse leger en mediavrijheid. „Ik geloof dat de huidige grenzen aan de persvrijheid en de buitensporige geheimhouding door de overheid het Amerikanen onmogelijk maken volledig te begrijpen wat er gebeurt in de oorlogen die we financieren”, schreef Manning.