Vanaf vandaag kun je in Nederland met je mobieltje betalen

ANP

Na jaren testen is het zo ver en kan er met een mobiele telefoon worden afgerekend. Rabobank lanceert vandaag als eerste bank een app die dat mogelijk maakt.

Wie kan er gebruik van maken?

In theorie alle 6 miljoen particuliere klanten van de Rabobank in Nederland. In de praktijk zijn het er minder.

De Rabo Wallet-app ondersteunt namelijk voorlopig slechts twee telefoontypes. Rabobank heeft alleen de Samsung Galaxy S4 en Note 3 getest en wil pas andere toestellen toevoegen als die ook uitgeprobeerd zijn.

Jeroen Verrijdt, directeur van de afdeling Betalen & Sparen:

“We willen boven alles een betrouwbaar product leveren, waarbij we het proces van een veilige betaling helemaal kunnen controleren.”

En ook voor Samsunggebruikers kan de pinpas zelf kan nog niet thuis blijven: van alle 305.000 betaalterminals in Nederland zijn er nu 60.000 geschikt voor contactloos betalen.

Van de 6 miljoen particuliere Rabobank-klanten gebruiken er circa 2 miljoen de app voor mobiel bankieren al. Verrijdt hoopt dat eind dit jaar 100.000 klanten betalen met hun mobiele telefoon.

Is de lancering bijzonder?


De introductie van de Rabo Wallet is een belangrijke stap voor een sector die belaagd wordt door technologiebedrijven zoals Apple die eigen betaal-apps ontwikkelen.

De Wallet bewaart behalve je pinpas ook klantenkaarten van supermarkten, bouwmarkten en wat dies meer zij. “Het idee is dat je je portemonnee voortaan thuis kunt laten”, zegt Verrijdt.

Ook andere banken zijn bezig met contactloos betalen. ING gaf echter, net als ABN Amro, de voorrang aan het verstrekken van contactloze pinpassen aan hun klanten. Rabobank moet daar nog mee beginnen.

De drie banken voerden in 2013 een gezamenlijke test uit in Leiden, en kwamen een gezamenlijke standaard overeen. Ze stopten een eerdere proef waaraan ook de telecomproviders meededen. Die kunnen de beveiligde chip, nodig voor veilige mobiele betalingen bij de kassa, ook op hun sim-kaart leveren. De banken kozen echter voor telefoons met Android (ruim 80 procent van de markt) en een draadloze chip.

Geen iPhone dus?

Nee, iPhone-gebruikers doen even niet mee. Apple heeft een gesloten besturingssysteem dat niet overweg kan met de methode die de Nederlandse banken voor hun mobiele betalingen hebben ontwikkeld. Apple ontwikkelde een eigen betaalsysteem, Apple Pay, dat gebruik maakt van creditcards. Het werkt voorlopig alleen in de VS, straks vermoedelijk ook in het VK en in Frankrijk.

Hoe zit het met privacy?

Vorig jaar liet ING nog een proefballonnetje op door te zeggen dat het betaalgegevens van klanten – die daarvoor kozen – wilde gebruiken voor aanbiedingen op maat. Rabobank benadrukt dat er geen betaaldata gebruikt worden om advertenties op gebruikers af te vuren. Rabobank krijgt geen inzicht in de aankopen met klantenkaarten die je in de Rabo Wallet opslaat. Ook krijgen, vice versa, winkeliers geen inzicht in je betaalgedrag.

De enige manier waarop je advertenties ziet is via Rabodochter MyOrder. Deze advertenties worden niet getoond op basis van aankoopgedrag maar op basis van de locatie van de klant, die zelf bepaalt of hij de aanbiedingen laadt, of niet.

Betaalvereniging Nederland protesteerde onlangs dat de EU het techbedrijven (met name Google) te makkelijk zou maken om betaaldata te vergaren voor advertentiedoeleinden. Het is deels een klacht, deels sluikreclame. De bankensector profileert zich graag als een partij die de privacy wèl waarborgt. Ze kunnen wel zien waar je iets koopt, maar niet wat. Verrijdt:

“Als jij bij een supermarkt voor 39 euro afrekent weet ik niet of je luiers of een paar kratten bier hebt gekocht.”

    • Marc Hijink