UNHCR: 300 migranten verdronken op weg naar Italië

Foto EPA

Een nieuwe grote ramp met migranten tekent zich af nu blijkt dat de Italiaanse autoriteiten zondagmiddag niet één, maar drie rubberboten aantroffen voor de kust van Libië. Op volle zee, met windkracht acht en ijskoude golven van negen meter hoog.

De overlevenden, van wie de laatsten vanochtend aan land zijn gebracht, vertellen dat er zelfs nog een vierde vlot is geweest, dat zou zijn gezonken. Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dreven de twee vlotten in de buurt van de eerste rubberboot met 106 mannen aan boord. Deze werden zondagmiddag gered, maar onderweg naar Lampedusa overleden er 29 aan onderkoeling. In de buurt van dat eerste vlot werden vervolgens nog twee rubber reddingsboten aangetroffen. Eén met twee, en één met zeven mannen aan boord. Op elk van deze boten zouden volgens de verhalen van overlevenden ten minste 100 mensen zijn gestouwd, net als op het vierde vlot dat volgens overlevenden zou zijn gezonken.

Grootste ramp sinds oktober 2013

Volgens de UNHCR zouden daarmee meer dan 300 migranten zijn verdronken. De ramp met de vier rubberboten zou daarmee de grootste zijn sinds op 13 oktober 2013 een boot met meer dan 500 migranten aan boord verging, waarbij meer dan 360 mensen om het leven kwamen.

Bij de autoriteiten op Lampedusa en SicilIë bestaat veel kritiek op de patrouilles waarmee Frontex, de Europese instantie die verantwoordelijk is voor de bewaking van de buitengrenzen, sinds vorig jaar de Middellandse Zee bewaakt.

Operatie Triton, zoals de patrouilles heten, is de opvolger van Mare Nostrum. Dat was in eerste instantie een humanitaire operatie die moest voorkomen dat bootvluchtelingen in moeilijkheden zouden omkomen. Het doel van Frontex´Triton is voorkomen dat mensen ongezien de Europese Unie binnenkomen. Er wordt nu met andere boten gepatrouilleerd en veel dichter bij de Italiaanse kust.  In nood verkerende bootvluchtelingen in de internationale wateren zijn nu in eerste instantie aangewezen op hulp van passerende schepen.

Wachten op de kustwacht

Maar door de hoge golfslag konden de twee koopvaardijschepen die het eerste reddingsvlot aanvankelijk benaderden niets beginnen. De doorweekte bootvluchtelingen moesten daarom wachten op twee schepen van de Italiaanse kustwacht die vanaf het eilandje Lampedusa waren vertrokken, meer dan honderd mijl noordelijker. Toen die zondagnacht ter plekke kwamen, waren er al zeven mensen overleden. De kustwacht slaagde er wel in de migranten te laten overstappen. Negentien uur na vertrek waren de open boten weer terug in Lampedusa. Op de lange terugreis waren nog eens 22 mensen overleden.