Topoverleg over Oekraïne wordt nachtwerk

Poetin, Merkel, Hollande en Porosjenko
Poetin, Merkel, Hollande en Porosjenko EPA / Maxim Shipenkov

Het overleg tussen leiders van Frankrijk, Duitsland, Oekraïne en Rusland over het conflict in Oost-Oekraïne gaat door tot in de vroege uurtjes. In de Wit-Russische hoofdstad Minsk spraken Merkel, Hollande, Porosjenko en Poetin over hoe het geweld in Oekraïne, waarbij al meer dan 5300 mensen om het leven zijn gekomen, kan worden beëindigd.

Er is nog niets concreets bekend over wat de gesprekken hebben opgeleverd, meldt persbureau AP. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei vooruitgang te zien en omschreef het overleg als “actief” en “beter dan super”. Maar details gaf de politicus niet.

De hoop is om in Minsk overeenstemming te vinden voor een vredesplan. Hoewel de details van dit plan niet bekend zijn gemaakt, zal worden gefocust op het sluiten van een wapenstilstand, het terugtrekken van Russische militairen en wapentuig uit Oost-Oekraïne en het fatsoenlijk bewaken van de grens tussen Oekraïne en Rusland.

Lees verder in NRC Handelsblad: Een laatste kans om veel grotere oorlog af te wenden (€)