Spoiler alert: Dit was de tweede aflevering van Better Call Saul

Ok, wat weten we tot nu toe van Saul? Hij is een mislukte advocaat die een miezerig salaris bijeen schraapt met pro deozaken en niet in staat is om zelfstandig klanten te winnen.

Dinsdag verscheen de tweede aflevering van Better Call Saul op Netflix, de veelbesproken spin-off van de Amerikaanse hitserie Breaking Bad. En dit is wat er tot nu toe gebeurde.

OK, wat weten we tot nu toe van Saul? Hij is een mislukte advocaat die een miezerig salaris bijeen schraapt met pro deozaken en niet in staat is om zelfstandig klanten te winnen.

In de eerste aflevering van Better Call Saul heeft hij geprobeerd om, met behulp van twee valse roodharige skatebroertjes, een klant die ervan wordt beschuldigd 1,5 miljoen te hebben verduisterd, aan zich te binden. Hoe? Door één van de broertjes een auto-ongeluk te laten veroorzaken met de klant-in-kwestie zodat deze de hulp van Saul wel moet inroepen.

Leuk plan, maar het mislukt jammerlijk: skatebroertje valt over de verkeerde auto. En zo ontmoeten we abuelita, het oude omaatje van, jawel hoor, een zekere Mexicaanse crimineel. En hey, deze man blijken we te kennen uit… Breaking Bad!

Dat er een overlap zou ontstaan met BB was natuurlijk te verwachten. Better Call Saul speelt zich af zes jaar voordat Saul – nu nog onder zijn eigen naam Jimmy McGill – zijn klant Walter White zal ontmoeten. En in de tweede aflevering, getiteld Mijo zien we, heel voorzichtig, de eerste connecties zichtbaar worden die wijzen op de toekomstige samenwerking met Walt.

Camerawerk

Ondertussen is Mijo een genot om naar te kijken. Vooral omdat opnieuw het precieze camerawerk opvalt en duidelijk wordt hoe vakkundig bepaalde scènes zijn gemonteerd.

Neem de scène – in feite een korte videoclip – waarin Saul een dame ontmoet in een wat troosteloos restaurant. Shots van rode lippen, goedkope cocktails, handgebaren, een diep uitgesneden decolleté, glanzende rode kersen en knisperende broodstengels – die ritmisch worden gebroken op de lullige melodie van Boulevard de Sueños Rotos – wisselen elkaar, in een alsmaar oplopend tempo, af. En wie weet wat zich daarvoor heeft afgespeeld, snapt waarom Saul uiteindelijk van de vrouw wegrent en kotsend bij de toiletpot ligt.

kers484

rietje484

krak1x484

krak2x484

beuhh484

Even later wordt nog een keer hetzelfde gedaan. Dit keer zien we hoe Saul, in een poging het rechte pad te bewandelen, zich vol overgave stort op nieuwe pro deozaken. Op de klanken van het presto van Alla Rustica van Vivaldi volgen we, wederom ritmisch gemonteerd, zijn dagelijkse routine in de neonverlichte hallen van het gerechtsgebouw: speech voor de spiegel in het toilet (‘It’s showtime!’), gedoetjes met cliënten, ruzie met de voor Breaking Bad-fans bekende parkeerwachter (‘It’s not a me problem, it’s a you problem’), kopje koffie uit de automaat, meer gedoetjes met cliënten (‘The judge must see your mother, well… can you find someone who looks like her?’) en telkens weer koffie, koffie, koffie. De kartonnen bekers blijven maar uit de automaat schieten, eindigend met een camerashot, genomen vanuit het koffieapparaat zelf, waarbij de bruine smurrie blijft stromen en we Saul zien weg wandelen.

koffie484

Uiteraard eindigt dit alles met een fijne cliffhanger. Op het einde zegt Saul fijntjes tegen een zekere ‘klant’ die hem in zijn verrotte kantoortje komt opzoeken: ‘I’m a lawyer, not a criminal.’ We gaan het zien…

< Aflevering 1 -

Aflevering 3 >