Hoge straffen voor leden van Sharia4Belgium

De leider van de organisatie Sharia4Belgium, Fouad Belkacem, is vanochtend veroordeeld tot 12 jaar cel. Een ander kopstuk kreeg van de rechtbank in Antwerpen bij verstek eveneens 12 jaar. In totaal stonden 45 mensen terecht, van wie de meesten 5 jaar cel kregen.

De rechter vond zware straffen gerechtvaardigd omdat de „feiten bijzonder ernstig zijn”.Hij noemde Sharia4Belgium een „terroristische organisatie, die de intentie had deel te nemen aan terroristische activiteiten in Syrië”. De advocaten van de verdachten hadden betoogd dat hun cliënten vochten in vreemde krijgsdienst, waardoor er andere rechtspraak zou gelden. Maar volgens de rechter waren Sharia4Belgium en de Syrische strijdgroepen geen vreemde krijgsmacht met een commandostructuur, maar terroristische organisaties.

Opmerkelijk is de lichte straf voor Jejoen Bontinck: 40 maanden voorwaardelijk. Na afloop van de zitting toonde zijn advocaat Kris Luyckx zich opgelucht. „De rechter heeft duidelijk rekening gehouden met het feit dat Jejoen heeft meegewerkt aan het gerechtelijk onderzoek.” Luyckx noemde het een „politiek proces”. „Hier is een signaal afgegeven om keihard op te treden tegen terugkeerders.”