Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechter: 12 jaar voor leider Sharia4Belgium

Een van de verdachten in het megaproces rond Sharia4Belgium arriveert op de rechtbank vanmorgen. De leider van de groep kreeg 12 jaar.
Een van de verdachten in het megaproces rond Sharia4Belgium arriveert op de rechtbank vanmorgen. De leider van de groep kreeg 12 jaar. Foto Reuters / Francois Lenoir

De leider van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem, is vandaag veroordeeld tot 12 jaar cel. Dat heeft de rechter in Antwerpen zojuist gezegd, tijdens het megaproces waarbij in totaal 45 mensen terechtstaan. Volgens de rechter is de groep een “terroristische organisatie”.

NRC-correspondent Tijn Sadée is aanwezig bij het proces:

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Leider Belkacem van Sharia4Belgium blijft soeverein glimlachen, terwijl hem zware celstraf wacht: 12 jaar

Sharia4Belgium is volgens de rechter verantwoordelijk voor het ronselen van meer dan vierduizend mensen voor de strijd in Syrië. De organisatie werd in 2012 ontbonden.

Andere leden van de groep kregen celstraffen variërend van 15 jaar cel voor een aantal leiders tot 1 jaar voor een aantal van de geronselde Syriëgangers die zijn teruggekeerd. Jejoen Bontinck, een bekende Syriëganger die werd teruggehaald door zijn vader, kreeg veertig maanden voorwaardelijke straf.

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Wat rest is het geluid van sleutels die de boeien rond de polsen sluiten; uniek Sharia-proces resulteert in zeer zware straffen

Tegen hoofdverdachte Belkacem, was dit najaar 15 jaar cel geëist door het Belgische OM. Jejoen Bontinck, een bekende teruggekeerde Syriëganger, moest van het OM vier jaar de gevangenis in.

Van de 45 verdachten woonden overigens maar 8 de uitspraak bij. Een groot deel van de verdachten is nog in Syrië.