Nieuws

Rechter: notaris Slotervaartziekenhuis was partijdig

2013-02-22 16:45:28 AMSTERDAM - Exterieur van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het ziekenhuis is geschorst door de raad van commissarissen. ANP KOEN VAN WEEL
2013-02-22 16:45:28 AMSTERDAM - Exterieur van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het ziekenhuis is geschorst door de raad van commissarissen. ANP KOEN VAN WEEL Foto ANP / Koen van Weel

De notaris die een omstreden transactie bij het Slotervaartziekenhuis goedkeurde, is daarvoor op zijn vingers getikt door de tuchtrechter. Niek Zaman, partner van kantoor Loyens & Loeff en hoogleraar notarieel recht, heeft “niet gehandeld als een zorgvuldig en onafhankelijk notaris”, zo heeft de Kamer voor het Notariaat van het ressort Den Haag vanmiddag geoordeeld. Zaman is een vooraanstaand notaris en auteur van diverse boeken over ondernemingsrecht.

De uitspraak is een overwinning voor de familie Erbudak die een machtsstrijd om het ziekenhuis voerde met een andere eigenaar. Twee jaar geleden werd de familie van voormalig ziekenhuisdirecteur Aysel Erbudak als aandeelhouder buitenspel gezet. Dat gebeurde met een truc waarbij de statuten van het ziekenhuis werden gewijzigd en de eigendom van het ziekenhuis wijzigde zonder dat de kleinere aandeelhouders daarvan op de hoogte waren. De oorspronkelijke eigenaar, met de familie Erbudak als indirecte aandeelhouder, zag zijn belang in het ziekenhuis door een uitgifte van nieuwe aandelen in één keer van 100 procent eigendom verwateren tot 0,36 procent.

De Ondernemingskamer, een rechter gespecialiseerd in conflicten bij bedrijven, moet nog uitspraak doen in deze zaak over eventueel gepleegd wanbeleid. De door de rechter aangestelde onderzoeker Willem Jan van Andel concludeerde eerder dat de argumenten van de notaris waarmee hij de emissie van het ziekenhuis verdedigde iedere “feitelijke grondslag” missen.

Erbudak zelf is in 2013 als bestuursvoorzitter ontslagen. Zij werd onlangs veroordeeld tot het terugbetalen van 1,7 miljoen euro aan het ziekenhuis, omdat zij het ziekenhuis liet betalen voor privé-uitgaven van haar. Justitie onderzoekt daarnaast of strafrechtelijke vervolging van Erbudak voor onder meer valsheid in geschrifte, mogelijk is.

Notaris Zaman was persoonlijk niet voor commentaar bereikbaar. Advocatenkantoor Loyens & Loeff laat via zijn woordvoerder weten dat het kennis heeft genomen van de uitspraak en dat die nader wordt bestudeerd. Erbudak kondigt hoger beroep aan. Zij zegt weliswaar blij te zijn met de erkenning dat de belangen van haar familie zijn geschaad, maar ze vindt de straf, een waarschuwing, te licht.