Ondernemingsraad politie boos op minister om negeren rapport

De centrale ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie is boos dat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) een onderzoek naar de Nationale Politie niet wil gebruiken omdat er een sfeer van belangenverstrengeling omheen hangt. De COR vindt het een goed onderzoek en wil er graag mee aan de slag.

Dit weekeinde berichtte deze krant over een hoog opgelopen conflict rond het verdwenen onderzoek dat bedoeld was om de politiecultuur bij te sturen. De ruzie is terug te voeren op de relatie tussen de grootste pleitbezorger van de Cultuurmonitor, vakbondsvoorzitter Gerrit van de Kamp en zijn vriendin en politieonderzoeker Marloes Smit.

Van de Kamp maakte in 2012 afspraken met Opstelten over het onderzoek. Een jaar later bleek dat zijn vriendin daarbij een belangrijke rol en een promotieplaats zou krijgen. Een medewerker van de inspectie diende een integriteitsklacht in en hoofdonderzoeker en Nyenrode-hoogleraar Bob Hoogenboom zette Smit uit zijn team „omdat zijn onafhankelijkheid in het geding kwam”.

Van de Kamps vakbond ACP trok direct daarop zijn steun aan het onderzoek in, en het ministerie besloot de Cultuurmonitor niet te gebruiken. Frank Giltay, voorzitter van de COR van de Nationale Politie, begrijpt dat niet. „Wij zijn nauw betrokken geweest bij de totstandkoming. Het is een mooi instrument en wij willen ermee aan de slag. Tot onze verbazing mag dat niet.”

Giltay leverde input voor het onderzoek dat getest werd op honderd agenten. „De COR wil van Opstelten weten waarom hij het instrument ongeschikt acht. Hoogenboom heeft goed werk geleverd, maar misschien zie ik iets over het hoofd. Laat de minister dat uitleggen. Het onderwerp is te belangrijk om het te laten verzanden.”

Opstelten zei dinsdag in antwoord op Kamervragen dat de Cultuurmonitor niet wordt gebruikt omdat die „niet bevorderlijk” is voor de verhoudingen binnen de politie. Ook zou het onderzoek „niet voldoen aan de reguliere wetenschappelijke criteria”. In plaats daarvan werkt Opstelten nu aan een „nieuw monitorinstrument”.