Oekraïense militairen gedood in Debaltseve

Regeringstroepen patrouilleren nabij Debaltseve.
Regeringstroepen patrouilleren nabij Debaltseve. Foto Reuters / Gleb Garanich

In de belegerde stad Debaltseve zijn negentien militairen omgekomen en 78 gewonden gevallen bij aanvallen van rebellen. Dat meldt persbureau Reuters. Rond de Oost-Oekraïense plaats wordt de laatste dagen fel gevochten. Oekraïense militairen worden door pro-Russische separatisten omsingeld.

Debaltseve moet de tweede grote overwinning worden van de pro-Russische opstandelingen, sinds de oorlog eind december weer in alle hevigheid is opgelaaid. Vorige week vrijdag gold een staakt-het-vuren rond Debaltseve. Inwoners kregen de kans om te vertrekken, veilig langs de frontlinies. Richting Kiev of richting Donetsk. Onze correspondent Steven Derix is in Debaltseve. Lees hier zijn verhaal.

In de Oekraïense stad Donetsk is vanochtend zeker een dode gevallen toen een explosief neerkwam op een busstation.

Vandaag praten Merkel, Porosjenko, Poetin en Hollande

Vertegenwoordigers van Rusland, Oekraïne en de pro-Russische separatisten hebben gisteren naar verluidt een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne. Dat heeft een ingewijde laten weten aan het Russische persbureau TASS. Ook zouden ze het eens zijn over de manier waarop wordt toegezien op de uitvoering van zo’n wapenstilstand.

De vertegenwoordigers waren gisteren al bijeen als opmaat naar het topoverleg in de Wit-Russische hoofdstad Minsk vandaag over hoe een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. Angela Merkel, Petro Porosjenko, Vladimir Poetin en François Hollande zijn daarbij aanwezig.