Nog nooit investeerde China zóveel in Europa als nu

Foto Reuters

Nooit eerder stroomde er zo veel Chinees geld de Europese markt op als afgelopen jaar. En binnen Europa stillen Chinese bedrijven hun investeringshonger graag in Nederland, een van de drie top-bestemmingen voor Chinees investeringsgeld. Nederland is een springplank voor Noordwest-Europa, vanwege de infrastructuur en het gunstige belastingstelsel. Afgelopen jaren kregen al heel wat Nederlandse bedrijven een Chinese eigenaar.

Maar liefst achttien miljard dollar kwam afgelopen jaar vanuit China Europa ingesijpeld. Vijftien jaar geleden was dat wel anders, toen ging het nog maar om 92 miljoen dollar aan investeringen. Ondanks een dip in 2013, investeerde China in totaal zo’n vijfenvijftig miljard dollar in Europese bedrijven.

De populairste sectoren voor investeringen zijn landbouw, voedsel, energie en vastgoed. Afgelopen oktober nam de Chinese voedingsgigant COFCO een meerderheidsbelang van 52 procent in de Rotterdamse multinational Nidera, die jaarlijks voor twaalf miljard euro aan soja, olie, zaden en graan verhandelt. Nidera is namelijk actief in een groeimarkten die COFCO op het oog heeft, zoals in Latijns-Amerika en Rusland.

En behalve de steeds grotere bedragen die geïnvesteerd worden, is het aantal transacties afgelopen jaren ook explosief gegroeid.

    • Sophie Frankenmolen