NBC schorst nieuwslezer Brian Williams voor half jaar na nepverhaal

Foto Reuters / Phil McCarten

De bekende NBC-anchor Brian Williams is per direct voor zes maanden geschorst. Hij krijgt in die tijd niet betaald, zo maakt zijn werkgever NBC News bekend.

Twitter avatar NBCNightlyNews NBC Nightly News NBC News suspends Brian Williams for six months http://t.co/dKHdBcAsPz

Williams (55) kwam afgelopen week in opspraak omdat een heldhaftig Irak-verhaal, waarmee hij jarenlang pochte, niet waar bleek te zijn. Hij zei dat hij tijdens de Irakoorlog in 2003 in een helikopter had gezeten die onder vuur was genomen.

Williams maakte excuses

Vorige week was Williams genoodzaakt in een interview met Stars and Stripes zijn anekdote terug te trekken en daarvoor zijn excuses aan te bieden. Hij zat niet in de helikopter die werd neergeschoten, maar in een helikopter die daarachter vloog.

“I don’t know what screwed up in my mind that caused me to conflate one aircraft with another. (…) No, we never came under direct enemy fire to the aircraft.”

Williams deed vorige week al vrijwillig een stap terug.

‘Zijn acties zijn onvergeeflijk’

Deborah Turness, hoofd van de nieuwsafdeling van NBC, noemt de schorsing in een verklaring “gepast en proportioneel”. Namens Steve Burke, de grote baas van NBC, zegt Turness:

“This has been a painful period for all concerned and we appreciate your patience while we gathered the available facts. By his actions, Brian has jeopardized the trust millions of Americans place in NBC News. His actions are inexcusable and this suspension is severe and appropriate. Brian’s life’s work is delivering the news. I know Brian loves his country, NBC News and his colleagues. He deserves a second chance and we are rooting for him. Brian has shared his deep remorse with me and he is committed to winning back everyone’s trust.”

Lester Holt zal Williams voorlopig vervangen bij het NBC Nightly News.