Metalband Iron Maiden in actie tegen het doorverkopen van tickets met winst

Iron Maiden-zanger Bruce Dickinson tijdens een optreden in 2003 in Italië.
Iron Maiden-zanger Bruce Dickinson tijdens een optreden in 2003 in Italië. Foto EPA / Giorgio Benvenuti

Zwarthandelaren in concertkaarten, Run to the Hills! De populaire metalband Iron Maiden gaat in de aanval tegen bureautjes en particulieren die tickets opkopen en met een forse winst vervolgens weer verkopen. De Britse groep roept zijn fans in het Verenigd Koninkrijk op om de kwestie bij politici aan te kaarten.

De band spreekt op zijn website van de “almaar groeiende plaag” van secondary ticketing, zoals de wederverkoop gericht op winst ook wel wordt genoemd. De “echte fans” worden daar de dupe van, omdat zij soms torenhoge bedragen moeten neerleggen voor een kaartje. Het is daarom tijd voor een transparanter verkoopproces, zo meent Iron Maiden.

Run to the Hills, door muziekzender VH1 uitgeroepen tot een van de beste hardrocknummers ooit:

Een recent wetsvoorstel van een groep Britse politici – zowel van de regerende Conservative Party als van de oppositie – kan die verandering bewerkstelligen. De metalband vraagt zijn fans daarom om via een e-mail of via sociale media aan parlementsleden te laten weten dat zij het voorstel steunen. Dat moet het draagvlak voor de wet vergroten.

Zwarte handel is gat in de markt

Iron Maiden is niet de enige die in het verweer komt tegen het met winst doorverkopen van toegangsbewijzen voor onder meer concerten, theatervoorstellingen en sportwedstrijden. Ook de Britse komiek Stuart Lee liet onlangs in een opiniestuk in The Guardian weten dat er iets moet worden gedaan aan secondary ticketing.

Op hulp van de verantwoordelijke minister hoeven de artiesten waarschijnlijk niet te rekenen. Minister Sajid Javid van Cultuur liet bij zijn aantreden vorig jaar al weten dat hij de wederverkopers ziet als “typische ondernemers”, die “een gat in de markt hebben ontdekt en daar zijn in gesprongen.”

De kwebbelende middenklasse

De mensen die een einde willen maken aan die handel zet Javid in The Independent weg als “de kwebbelende middenklasse en champagne socialists, die niet geven om de gewone, hardwerkende man, die een inkomen probeert te verdienen door als tussenpersoon een goede dienst te leveren.”

Foto EPA / Ariel Marinkovic

Iron Maiden op het podium, met op de achtergrond de reusachtige zombierobot Eddie. Foto EPA / Ariel Marinkovic

Volgens de komiek Lee hebben artiesten en fans de hulp van Javid echter helemaal niet nodig. Hij schrijft:

“Open de champagne! De sjacheraars mogen dan Sajid Javid in hun zak hebben, maar ze kunnen niet op tegen Iron Maiden. Bruce Dickinson [de zanger, red.] is een gediplomeerd piloot en een internationaal schermkampioen. Iron Maiden heeft reusachtige zombierobot, drie gitaristen en brouwt zijn eigen bier.”

Nederlands wetsvoorstel nog in de Senaat

Ook in Nederland wordt de laatste jaren gewerkt aan een wet die moet voorkomen dat handelaren entreekaartjes opkopen en met winst doorverkopen. In het voorstel, dat in 2010 door de Tweede Kamer werd aangenomen, staat dat wederverkopers maximaal 20 procent extra mogen vragen voor een ticket. Sindsdien ligt het wetsontwerp in de Eerste Kamer.