Topoverleg tussen Merkel, Hollande, Poetin en Porosjenko begonnen

Bondskanselier Angela Merkel op het vliegveld van Minsk.
Bondskanselier Angela Merkel op het vliegveld van Minsk. Foto EPA / Valentyn Ogirenko

Bondskanselier Angela Merkel, president François Hollande, president Petro Porosjenko en president Vladimir Poetin zijn in het Wit-Russische Minsk begonnen aan hun topoverleg over de situatie in Oost-Oekraïne. Naast de vier wereldleiders schuiven ook vertegenwoordigers van de pro-Russische rebellen aan. De besprekingen zijn later begonnen dan verwacht. In eerste instantie was de verwachting dat men rond 18.00 uur lokale tijd (16.00 uur Nederlandse tijd) samen zou komen. Uiteindelijk werd dat 20.30 uur lokale tijd.

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller Talks underway in #Minsk. This looks painful for everyone. http://t.co/3CKfNR7U3U #Ukraine #Russia

De gesprekken hebben als doel de oorlog in Oost-Oekraïne, die nu al negen maanden duurt, te beëindigen. Essentieel daarbij is dat alle partijen die zijn betrokken in het conflict - Oekraïne, Rusland en de pro-Russische separatisten -  zich houden aan de gemaakte afspraken. Dit gebeurde na een eerder overeengekomen bestand, in september vorig jaar, niet.

Ondertussen in Donetsk

Terwijl de wereldleiders in Minsk samenkomen voor overleg, gaat de oorlog in alle hevigheid door. Onze correspondent Steven Derix is in Donetsk en Twittert.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Er zeilde net een granaat over ons dak: Donetsk weer onder vuur.
Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Vandaag zijn verschillende woonwijken om ons heen beschoten. Nu lijkt het daar weer neer te komen. #Donetsk
Twitter avatar StevenDerix Steven Derix De instappende passagiers hadden geen kans. Vanochtend in het centrum van #Donetsk. Foto Konstantin Salomatin http://t.co/XRQDkni3Og

Voorafgaand aan het overleg heeft Porosjenko al laten weten dat als de situatie in Oekraïne verder escaleert, hij de noodtoestand wil afkondigen.

Amerika gaat Oekraïense soldaten trainen

De commandant van het Amerikaanse leger in Europa, luitenant-generaal Ben Hodges, heeft laten weten dat vanaf volgende maand een groep Amerikaanse militairen drie bataljons Oekraïense militairen gaat trainen. Dat meldt persbureau Reuters. De militairen worden opgeleid in de West-Oekraïense stad Lviv. De training is volgens Hodges vooral gericht op de vraag hoe ze zich beter kunnen verdedigen tegen artillerievuur en raketten van Rusland en de rebellen.

Lees verder op nrc.nl: Vandaag is het erop of eronder voor Oekraïne. Dit zijn de agendapunten.