Onderwijs

LinkedIn weet nu al waar jij straks werkt: Shell, ABNAmro of het Leger des Heils

Beeld NRCQ

Heb jij aan de Wageningen Universiteit gestudeerd? Dan werk je nu vast bij FrieslandCampina. Of heb je een diploma van de Christelijke Hogeschool Ede op zak? Grote kans dat je aan een carrière bij het Leger des Heils bent begonnen.

NRC Q speurt LinkedIn af en zoekt uit waar de alumni van 23 verschillende Nederlandse hogescholen en universiteiten tegenwoordig werken. Wat zijn de populairste bedrijven?

Banken, universiteiten en multinationals zijn de populairste werkgevers

ABN Amro, Rabobank en Ahold voeren de lijst aan. Bij deze drie Nederlandse bedrijven werken respectievelijk minstens zes-, vier- en tweeduizend afgestudeerden. Per universiteit of hogeschool hebben we naar de top-vier populairste werkgevers gekeken. Dit betekent dat het aantal in werkelijkheid waarschijnlijk nog veel hoger ligt.

Stad per stad

Opvallend is de hoeveelheid universiteiten als werkgever. Een goede plek blijkbaar, om te blijven hangen na het afstuderen. Het zijn voornamelijk geneeskundestudenten die bij het academisch ziekenhuis van hun opleiding zijn terechtgekomen, zoals in Maastricht.

Op deze kaart kun je per stad de top drie bekijken. Neem mensen die aan Windesheim in Zwolle studeerden. Zij hebben Achmea, Ahold en ABN Amro als meest voorkomende werkgevers.

Bekijk in onderstaande kaart alle resultaten per hogeschool of universiteit.

Zoom in of uit met de ‘+’ en ‘-’ buttons of zoek een gemeente in de zoekbalk. Klik of tik op de bollen voor achterliggende informatie. De grootte van de bollen is bepaald door het aantal afgestudeerden.

Ook de verschillende sectoren zijn duidelijk zichtbaar. De TU’s in Eindhoven, Delft en Twente leveren vooral aan Shell, ASML en Philips. De universiteiten met een medisch centrum - Rotterdam, Utrecht Nijmegen - zijn grote werkverschaffers voor alumni. Maar vooral de bankensector is hot: zo leveren de hogescholen in Utrecht en Den Haag veel aan respectievelijk de Rabobank en ING.

Banken zijn overal populair

flowchart-alumni-banken

Vaardigheden

En waar zijn de ruim 43 duizend onderzochte alumni dan goed in, zeggen ze zelf? Opvallend genoeg: verandermanagement. Gekeken naar de top-drie skills per universiteit of hogeschool komt deze term bij dertien instellingen voor. Ook ‘consulting’ is blijkbaar een topkwaliteit van de Nederlandse oud-student. Best brede begrippen.

De techniekstudenten bewoorden hun vaardigheden wat preciezer. TU Delft- en Eindhoven-alumni vinden zichzelf goed in Matlab, een programma waarin je kunt programmeren of wiskundige berekeningen uit kunt voeren. En de afgestudeerden aan de Rietveld Academie zijn goed in photoshop.

En Christelijke Hogeschool Ede dan? Ook wel de hofleverancier aan het Leger Des Heils. Oud-studenten hier zeggen goed te zijn in: Engels, Nederlands en Social Media.