Labaneh

Deze week koken we uit Honey & Co. Vandaag labaneh (of labneh), een soort verse roomkaas, maar pittiger en scherper. Het recept is kinderlijk eenvoudig. De kaas wordt gemaakt van yoghurt en citroensap met een beetje olie en zout. Verder heb je een stuk kaasdoek of een (ongedragen!) pantykous nodig. Als je het basisrecept onder de knie hebt kun je eindeloos variëren met kruiden en andere smaakmakers. Maak de kaas een dag van tevoren, zodat hij kan rijpen en indikken.

Meng alles goed, schep het mengsel in een stuk kaasdoek of pantykous en hang het boven de gootsteen om uit te lekken. Laat het een nacht bij kamertemperatuur staan en leg het dan in de koelkast, in een vergiet boven een kom.

Wil je de kaas als smeerbare roomkaas serveren, dan kan dat de volgende dag. In een luchtdicht afsluitbare bak in de koelkast blijft de kaas ongeveer een week goed.

Wil je er balletjes van rollen, laat de kaas dan nog een dag of twee uitlekken, tot al het vocht eruit is. De gemakkelijkste manier om balletjes te maken is om je handen in te smeren met wat olijfolie, een stukje kaas te pakken en dat tussen je handen te rollen. De balletjes moeten ongeveer zo groot worden als een kerstomaatje.

Doe de balletjes in een pot of afsluitbaar bakje, giet er een mengsel van evenveel olijfolie en plantaardige olie bij en doe er wat takjes oregano bij. Je kunt ook gedroogde chili’s of laurierblaadjes toevoegen. Zet de kaasballetjes in de koelkast tot je ze gaat serveren.