Kopie of niet, Ai Weiwei verkoopt

Op de kunstmarkt loopt het prijsverschil tussen echt en namaak in de miljoenen. Op enkele opvallende uitzonderingen na, zoals Ai Weiwei’s kopieën van de Chinese dierenriem.

De Chinese dierenriem van kunstenaar Ai Weiwei, tentoongesteld bij veilinghuis Phillips in Londen. De geschatte veilingprijs ligt tussen de twee en vier miljoen euro.
De Chinese dierenriem van kunstenaar Ai Weiwei, tentoongesteld bij veilinghuis Phillips in Londen. De geschatte veilingprijs ligt tussen de twee en vier miljoen euro. Foto AFP/Bewerking Fotodienst NRC

Een van de verklaringen voor het almaar stijgende museumbezoek is dat het publiek, overdonderd door de ontelbare kopieën van beroemde meesterwerken, een steeds groter verlangen koestert naar het origineel. Op de kunstmarkt blijkt hetzelfde. Waardering drukt zich uit in prijzen en inderdaad, het verschil tussen echt en kopie loopt in de miljoenen.

En toch. Af en toe komen er kopieën op de veiling die voor miljoenen worden afgehamerd. En het komt voor dat ze zelfs meer opleveren dan het origineel. Dat is geen nieuws wat betreft de pseudokopie: de Brillodozen van Andy Warhol, de roesvrij stalen opblaaskonijnen van Jeff Koons of een schilderij naar een persfoto van Luc Tuymans. Ze zijn aanzienlijk duurder dan de werken die dienden als inspiratiebron, wat een geschikter terminologie is, al was het maar omdat de kunstenaars hun navolgingen uitvoeren in ander materiaal. Desondanks oordeelt een rechter soms dat ze het auteursrecht schenden.

Het bronmateriaal van het werk van deze kunstenaars is zelden gepresenteerd als kunst. Maar dat ligt anders bij het werk dat morgenavond onder de hamer komt, bij veilinghuis Phillips in Londen: twaalf vergulde dierenkoppen, elk zo’n zestig centimeter hoog. Gemaakt in 2010, door de beroemde Chinese kunstenaar Ai Weiwei.

Ai Weiwei maakte zes identieke series van de Chinese dierenriem, in totaal dus 72 gouden dierenkoppen. Daarnaast vervaardigde hij nog zes edities met bronzen koppen, dus weer 72. Die zijn groter, bijna drie meter hoog. Het zijn kopieën van de dierenkoppen die Britse en Franse troepen in 1860 uit het Zomerpaleis van de Chinese keizer roofden, even buiten Peking. Tot aan de tweede opiumoorlog vormden ze onderdeel van een fonteinklok.

Je zou kunnen zeggen dat de gouden koppen op de Londense veiling de souvenirversie vormen. Phillips verwacht een opbrengst van minimaal 2 miljoen pond. Maar het is niet onmogelijk, denken kenners, dat er biedingen van rond de acht miljoen pond komen, ofwel 10,7 miljoen euro. Kopie of niet, Ai Weiwei is geliefd.

Zullen de souvenirversies duurder zijn dan de originelen? Dat is moeilijk te zeggen. De Chinese autoriteiten zien de originele, bronzen koppen als topstukken van het eigen cultureel erfgoed – al zijn ze in de achttiende eeuw vervaardigd door Europese Jezuïeten. Ze willen niet dat de roofkunst wordt geveild. Toen dat in 2009 wel gebeurde bij de veiling van de kunstcollectie van de overleden modeontwerper Yves Saint Laurent ontstond een rel die pas eindigde tijdens een staatsbezoek van de Franse president Hollande aan China. Met financiële hulp van de Franse luxegoederenmagnaat François-Henri Pinault, gaf Hollande de twee koppen, een rat en een konijn, terug aan de Chinezen.

Maar het komt voor dat een imitatie duurder blijkt dan het origineel. Een kopie van een werk van Roy Lichtenstein, ‘Frighten Girl’, ging drie maanden geleden voor 3 miljoen euro onder de hamer. Het werd geschilderd door de Frans-Amerikaanse Elaine Sturtevant, een kunstenaar die in mei van vorig jaar op 89-jarige leeftijd overleed. Zij legde zich haar leven lang toe op het kopiëren van kunstenaars als Andy Warhol, Marcel Duchamp, Jasper Johns en Claes Oldenburg – niet toevallig kunstenaars die hun beelden graag ontleenden aan bestaand werk.

Die opbrengst van drie miljoen was opvallend, omdat een paar jaar geleden het origineel van Lichtenstein uit 1963, op en veiling niet meer opbracht dan 70.000 euro, wat 2,3 procent van de prijs van de kopie is.

Nu moet gezegd dat Sturtevant maar één kopie heeft geschilderd, in olieverf, terwijl het origineel van Lichtenstein een litho is, en daar bestaan er 150 van. Maar toch. Onlangs ging een Sturtevant-kopie van een olieverfschilderij van Frank Stella voor meer weg dan een vergelijkbare, unieke Stella. De Sturtevant: 447.281 euro. De Stella: 307.218 euro.

Weiwei zal er waarschijnlijk wel om moeten grinniken. Zijn werk, zei hij eens, gaat „altijd over echt en vals, over authenticiteit, de waarde ervan, en hoe die waarde zich verhoudt tot politieke en sociale begrippen en misverstanden”

Kortom, de veiling van morgenavond maakt deel uit van het kunstwerk, de gekopieerde dierenriem, en de de speurtocht van de Chinese autoriteiten naar de originelen ook.

Wellicht heeft Weiwei die autoriteiten zelfs een handje willen helpen. Want de vijf dierenkoppen die na de roof van de Britten en Fransen uit het Zomerpaleis van de Chinese keizer nooit meer boven water zijn gekomen, heeft hij gereconstrueerd, op basis van teksten en traditionele afbeeldingen. Dat zijn dus kopieën van een raadsel: ook iets waard.